Zoeken

Marokkaanse reuzenschip ’Berkane’ geabandonneerd

9 december 2013 - 13:44 - Economie

©

De havenautoriteit van Almeria heeft de 20.000 ton zware boot ’Berkane’ geabandonneerd verklaard. Tienduizenden Marokkanen hebben de oversteek tussen Spanje en Marokko op de ’Berkane’ gedaan. In volle werking kon het schip tot 2000 passagiers en 450 voertuigen vervoeren.

Het vaartuig behoort tot de rederij Comarit en wordt sinds 5 januari 2012 niet meer gebruikt. De eigenaar, het Spaanse filiaal ’Comarit SL’ van de Marokkaanse rederij, heeft het schip in de haven van Almeria achtergelaten en is onbereikbaar. Juridische stappen brachten daar geen verandering in.

De ’Berkane’ is niet de enige boot dat door Comarit werd geabandonneerd. In totaal zijn dat er een tiental, in Spanje, Frankrijk en Marokko. In 2012 hadden een dertigtal zeemannen van Comarit - zonder succes - de ’Berkane’ bezet en een hongerstaking gestart omdat ze niet meer werden betaald.

Buitenlandse groepen tonen veel interesse in de zeeroutes van Comarit, met name de Italiaanse Grandi Navi Veloci. De groep had in 2012 toestemming gekregen van Marokko om de zeeroutes van Comarit gedeeltelijk over te nemen, met name Sète-Tanger, Sète-Nador en Almeria-Nador.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team