Zoeken

Marokkaanse regering weigert petitie tegen normalisatie met Israël

13 januari 2024 - 15:00 - Marokko

©

Regeringswoordvoerder Mustapha Baitas heeft uitleg gegeven over de weigering van de regering om een petitie tegen de normalisatie van de betrekkingen met Israël in ontvangst te nemen.

De petitie, opgesteld door academici, juristen en politieke figuren, werd afgelopen woensdag aangeboden aan de voorzitter van de regering, maar werd geweigerd. Baitas gaf aan dat de indieners van de petitie niet de juiste procedure hebben gevolgd. "Als voorzitter van de Nationale Commissie voor Petities moet het dossier worden ingediend bij de Commissie of bij het ministerie dat verantwoordelijk is voor de betrekkingen met het parlement," legde Baitas uit. Hij voegde eraan toe dat hij een verzoek had ontvangen om een datum te bepalen voor de indiening van de petitie en dat hij deze aanvraag zou behandelen en de petitie zou beoordelen in overeenstemming met de grondwet en de wet.

Lees ook: Marokko: druk om betrekkingen met Israël te verbreken

De petitieprocedure is vastgelegd in de grondwet van 2011, die burgers het recht geeft hun meningen te uiten, kwesties aan te kaarten, verzoeken in te dienen of petities over ontwikkelingsvraagstukken of het vaststellen van wetten en regelgeving te presenteren. De Commissie voor Petities, opgericht onder het kabinet van Saâdeddine El Othmani in 2017, dient ter bevordering van participatieve democratie en is gereguleerd door de organieke wet met betrekking tot het recht op het indienen van petities aan overheidsinstanties.

Lees ook: Toerisme tussen Israël en Marokko onder druk door Gaza-conflict

Sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober en de Israëlische reactie daarop, zijn er in verschillende Marokkaanse steden pro-Palestijnse demonstraties georganiseerd met als doel de Marokkaanse regering ertoe te bewegen de diplomatieke betrekkingen met Tel Aviv te verbreken. Een beslissing die Rabat blijkbaar niet van plan is te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team