Zoeken

Dit is de nieuwe ranking van het Marokkaanse paspoort

18 mei 2023 - 19:00 - Marokko

©

Marokko is zes plaatsen gestegen op de ranglijst van de beste paspoorten, opgesteld door een offshore-adviesbureau.

Offshore adviesbureau Nomad Capitalist heeft zijn ranglijst van de beste paspoorten gepubliceerd, rekening houdend met vijf criteria: gemak van visumvrij reizen, belasting voor burgers, mogelijkheden voor dubbele nationaliteit, persoonlijke vrijheid en algemene perceptie. Het Marokkaanse paspoort verbeterde zijn positie door dit jaar de 128ᵉ plaats in te nemen van de 199, met een totale score van 51,5 tegenover de 134ᵉ positie in de vorige ranglijst.

Lees ook: Vakantie in Marokko? Let op de geldigheid van je paspoort

Met een totaalscore van 110,5 komen de Verenigde Arabische Emiraten helemaal bovenaan de lijst te staan. Ze komen voor het eerst in de top 10, vanuit de 35ᵉ plaats in 2022 en danken deze plaats met name aan "een snelle vooruitgang door recente wetswijzigingen die buitenlanders in staat stellen een dubbele nationaliteit te verkrijgen, gecombineerd met de vrijheid van reizen die hun paspoort biedt, een bedrijfsvriendelijke omgeving en een aantrekkelijk belastingstelsel."

Lees ook: Wat is het Marokkaanse paspoort waard in het buitenland?

Met een totaalscore van 108 is Luxemburg, dat al twee jaar op de eerste plaats van de ranglijst stond, gezakt naar de tweede plaats. Een positie die het deelt met Zwitserland, dat dezelfde score behaalde. Daarna volgen Ierland en Portugal, die dezelfde score behaalden (107,5), Duitsland (107), Tsjechië (107) en Nieuw-Zeeland (106,5). Zweden (106) en Finland (106) maken de top 10 compleet. Afghanistan en Jemen staan onderaan de lijst, met scores van respectievelijk 26,5 en 29,5.

Bladna.nl