Zoeken

Marokkaanse opa reist naar Jemen om dochter en kleinkinderen te redden

29 november 2013 - 20:03 - Gemeenschap

©

Een 70-jarige Marokkaan besloot enkele weken geleden naar Jemen te vertrekken, om zijn zwangere dochter en twee kleinkinderen naar Marokko terug te halen. Zijn schoonzoon was bij een ontploffing in de stad Dammaj om het leven gekomen.

Het aangrijpend verhaal van Hatem Ben Hammou werd door het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) gepubliceerd.

Wanneer de oude man hoort dat zijn schoonzoon dood is, heeft Hadj Hatem nog maar één doel: zijn dochter Samira en kleinkinderen uit Jemen krijgen.

"Ze vertelde me dat ze de stad niet kon verlaten door de gevechten, dus ik beloofde haar te komen halen" vertelt Hajj Hatem.

Na enkele weken wachten krijgt hij een visum en reist naar Dammaj, in de provincie Saada ten noord-oosten van Jemen, waar zijn dochter woont.

Bij zijn aankomst in Jemen komt Hadj Hatem verschillende obstakels tegen. Hij spreekt bijna geen Arabisch, wel Tamazight en een beetje Frans. De communicatie met de lokale bevolking is moeilijk, maar hij geeft het niet op.

Hatem Ben Hammou neemt contact op met de lokale overheden en de Ambassade van Marokko. Wanneer hij hoort dat een konvooi van het Rode Kruis naar Dammaj moet om gewonden te evacueren, smeekt hij hen om zijn dochter en kleinkinderen mee te nemen. Ook al is ze alleen, zwanger en met twee kinderen, weigert het ICRC. Enkel gewonden mogen mee.

"Als ik naar huis moet terugkeren zonder mijn dochter, dan gaat mijn hart dood", zegt de oude man.

Hadj Hatem geeft de hoop niet op en op 8 november krijgt de Rode Kruis toestemming om naar Dammaj terug te keren. Zijn dochter en kleinkinderen zijn de eerste niet gewonde inwoners van de stad, die mee met het konvooi mogen.

Sindsdien is Hadj Hatem samen met zijn dochter en kleinkinderen, die hij nog nooit had gezien, terug naar Marokko gekeerd via de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team