Zoeken

Marokkaanse Nederlanders overleden vaker aan corona

1 april 2022 - 19:40 - Wereld

©

In het eerste jaar van de coronapandemie zijn er naar verhouding meer Marokkaanse Nederlanders overleden aan de gevolgen van covid-19, dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De onderzoekers van het CBS vermoeden dat bovenop de klassieke factoren zoals roken en ongezond eten, ook andere sociaaleconomische factoren extra dodelijk waren tijdens de coronapandemie. Denk daarbij aan factoren als een kleine behuizing of minder flexibele arbeidsomstandigheden, waardoor het lastiger was om afstand te houden of om van thuis uit te werken.

Lees ook: Amsterdammers met migratie-roots harder getroffen door corona

De experts onderzochten de coronasterfte in de periode van maart 2020 tot maart 2021, bij mensen met bepaalde demografische kenmerken, zoals achtergrond, leeftijd en inkomen. In die periode overleden volgens het CBS in totaal zo’n 28.000 mensen aan covid-19.

Lees ook: Marokkaanse-Nederlanders mede oorzaak van lage vaccinatiegraad in Amsterdam

De sterfte was in het eerste jaar van de pandemie het grootst onder Marokkaanse Nederlanders. Covid-19 was in deze gemeenschap namelijk de oorzaak van 25 procent van de overlijdensgevallen, tegen 15 procent onder de totale bevolking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team