Zoeken

Marokkaanse Miss België-finaliste Camilia was slachtoffer kindermisbruik

4 maart 2021 - 17:20 - Wereld

©

Miss België Celine Van Ouytsel zal eind deze maand haar kroon doorgeven aan haar opvolgster. Dat zou heel goed de 21-jarige Camilia Martinez kunnen worden. Naast haar wondermooi uiterlijk heeft de finaliste ook een nobele drijfveer: de strijd tegen het misbruik van kinderen door hun ouders.

De mooie Camilia Martinez is één van de 33 Miss België-finalistes. Maar ze heeft ook een bijzonder verhaal, ze was namelijk nog maar net vijf jaar geworden toen haar psychisch zieke moeder haar begon kaal te scheren. "Ik zou allesbehalve een random Miss België zijn, hoor. Moest ik de kroon binnenhalen, dan zou ik, in plaats van de spotlights op mij te richten, ze meteen op Le Bateau Ivre in Brussel zetten. Een opvangtehuis dat zich inzet voor kinderen die misbruikt en mishandeld zijn door hun eigen ouders. Ik werk er sinds mijn 17de als vrijwilliger. Omdat ik zélf zo’n kind was. Als Miss België zou ik kunnen tonen van: ’Hé, kijk eens! Ik ben dat kind waar niemand in geloofde, maar vandaag heb ik het toch maar knap gemaakt’," zegt Camilla aan Het Laatste Nieuws.

Camilla is de enige dochter van een Marokkaanse mama en een Thaise papa en werd geboren in Luik. Haar vader had een eigen restaurant en werkte dag en nacht waardoor haar moeder alleen instond voor haar opvoeding. "Ze had een psychische stoornis en haar frustraties reageerde ze af op mij. Toen ik amper vijf was, schoor ze me voor het eerst kaal. Waarom? Ik kan geen enkele reden bedenken. Soms doen mensen slechte dingen zonder een waarom. Mijn mama - ik noem haar niet meer graag zo - was ziek en wist niet hoe daarmee om te gaan. Vijftien jaar geleden was het nog taboe om professionele hulp te zoeken."

Tot haar 11de bleef haar moeder haar hoofd kaal scheren. "Ik moest telkens met een sjaaltje op mijn hoofd naar school. Klasgenootjes dachten dat ik ziek was. Maar mijn moeder zei dan dat ik luizen had. Toen een leerkracht té achterdochtig werd, heeft ze mij naar een andere school gestuurd." Haar vader verliet het gezin toen Camilla nog klein was. "Dat hij me niet beschermd heeft doet me pijn. Vooral tijdens mijn puberteit, want als klein meisje stond ik niet echt stil bij de kuren van mijn moeder. Het voelde ’normaal’. En dat is logisch, vertelt mijn therapeute me. Ik was nog te jong".

Een leerkracht in de lagere school hielp haar om te ontsnappen van haar zieke moeder. Ze werd opgevangen in het opvangtehuis Le Bateau Ivre in Brussel en werd bij een koppel geplaatst die nu officieel haar pleegouders zijn geworden. Het is dankzij hen, de eerste stappen van de leerkracht en therapie dat ze hier vandaag staat. Sinds kort heeft Camilia ook opnieuw contact met haar vader. "Hij stuurde me vanuit het niets een berichtje op Facebook, om me te feliciteren als finaliste van Miss België. Na negen jaar niets van hem te hebben gehoord. Ik zal nooit vergeten dat hij me gewoon bij mijn zieke moeder heeft achtergelaten, maar ik heb het hem wel vergeven." Net zoals ze ook haar moeder heeft vergeven. "Ik heb voor mezelf de knop omgedraaid. Aan mijn verleden kan ik niets meer veranderen. Enkel aan hoe ik me vandaag voel. Het is mijn verhaal, en het heeft me gemaakt tot de sterke vrouw die ik vandaag ben."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team