Zoeken

Marokkaanse ministers betaalden om plaats in regering

8 februari 2014 - 22:08 - Marokko

©

Sommige ministers van regering Benkirane zouden geld hebben betaald, voeten hebben gekust en met zelfmoord hebben bedreigd, om een plaatsje in de regering te bemachtigen. Dat zegt Taoufik Bouachrine, redacteur van het Marokkaans dagblad Akhbar Al Yaoum.

De journalist kwam deze week met een opmerkelijke column getiteld ’Ministers met een lager niveau dan Hassan II’s chauffeur’. Daarin schrijft hij: "Ik ken ministers die veel geld betaald hebben om minister te worden, en ik ken ministers die voeten hebben gekust om een ministerie te krijgen" .

"Ik ken ook ministers die dreigden met zelfmoord als ze het paleis niet zouden verlaten met een benoemingsdahir", vervolgt Bouachrine. "Marokkaanse politieke partijen gebruiken geen criteria, tradities of normen bij de keuze van ministers. Enkel de PJD-partij onderscheidt zich" .

Ministers Mohand Laenser van Urbanisatie en Mohamed El Ouafa van Algemene Zaken en Bestuur en PAM-lid Hakim Benchemass, hebben Premier Abdelilah Benkirane om een onderzoek gevraagd naar de uitspraken van de columnist.

Hakim Benchemass beschuldigde op donderdag in het Parlement en met het artikel in zijn hand, Premier Benkirane van gebrek aan politieke moed en moraliteit. Hij vindt het bovendien verbazend dat Bouachrine de PJD een pluimpje geeft.

Het antwoord van Taoufik Bouachrine liet niet op zich wachten. "De meerderheid van de Marokkaanse politieke partijen zijn winkels en geen respectabele politieke instellingen die objectieve en rationele criteria kunnen opleggen bij de keuze van ministers, net zoals dat bij gemeente- of parlementsverkiezingen gebeurd". Hij wees er eveneens op dat hij in zijn column niet enkel over de regering Benkirane spreekt, maar ook over vroegere regeringen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team