Zoeken

Marokko schaft juridische immuniteit ministers af

28 januari 2014 - 20:08 - Marokko

©

De Marokkaanse regering wil de juridische immuniteit voor ministers, rechters en staatsverantwoordelijken vanaf volgend jaar afschaffen. Dat verklaarde minister Mustapha Ramid van Justitie woensdag in het parlement.

In een nieuw wetsontwerp verdwijnt de juridische immuniteit definitief om de gelijkheid tussen alle burgers in strafrechtelijke onderzoeken te waarborgen, aldus Ramid.

Volgens de tekst zal enkel de voorzitter van het Hooggerechtshof de macht hebben om de immuniteit af te nemen van staatsambtenaren. Betrokken zijn de adviseurs van de Koning, ministers, staatssecretarissen, rechters van het Hooggerechtshof, de leden van de constitutionele raad, wali’s en gouverneurs.

Tijdens de zitting, gewijd aan de stemming van de organieke wet op het Grondwettelijk Hof, had PAM-lid Abdellatif Ouahbi, voorgesteld om een aantal juridische voorrechten toe te kennen aan de leden van het organisme, wat Ramid weigerde.

Volgens de actuele regelgeving kan een Marokkaanse parlementariër niet worden gearresteerd of vervolgd, behalve als hij de monarchie of de Islam schendt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team