Zoeken

Twee Marokkaanse miljardairs in nieuwe Forbes-ranking

24 januari 2024 - 22:30 - Marokko

©

Twee Marokkaanse zakenmannen staan opnieuw op de jaarlijkse lijst van de rijkste Afrikanen van het Amerikaanse economische tijdschrift Forbes. Aziz Akhannouch en Othmane Benjelloun behouden hun plaats in de top 20 van de grootste fortuinen in Afrika.

Aziz Akhannouch, 63 jaar oud, staat met een geschat vermogen van 1,7 miljard dollar in januari 2024 (tegenover 1,5 miljard dollar in 2023) op de 14e plaats op de Forbes-lijst. De Marokkaanse premier, die zich heeft teruggetrokken uit het beheer van de familieholding, bezit belangen in olie, gas en chemische producten via de beursgenoteerde bedrijven Afriquia Gaz en Maghreb Oxygène. Hij is de meerderheidseigenaar van de Akwa Group, een miljardenconglomeraat opgericht door zijn vader en een partner, Ahmed Wakrim, in 1932.

Lees ook: Marokkaanse miljardair Othman Benjelloun nog rijker

De Marokkaanse premier wordt gevolgd door landgenoot Othman Benjelloun, 92 jaar oud. Als CEO van BMCE Bank of Africa, een bank met vestigingen in meer dan 20 Afrikaanse landen, heeft hij een vermogen van 1,4 miljard dollar in januari 2024, een stijging van 100 miljoen dollar ten opzichte van 2023. Forbes meldt dat zijn vader aandeelhouder was van RMA, een Marokkaanse verzekeringsmaatschappij, die Benjelloun heeft omgevormd tot een toonaangevende verzekeraar. Via zijn holding FinanceCom bezit hij een aandeel in de Marokkaanse tak van het Franse telecombedrijf Orange.

Lees ook: Marokkaanse miljardair Salwa Akhannouch onder vuur

Het Amerikaans blad merkt op dat de fortuinen van Afrika’s rijksten licht zijn gestegen in de afgelopen 12 maanden, waarmee de daling van een jaar geleden wordt omgekeerd. Toch blijven ze onder hun historische hoogtepunten. De 20 miljardairs op de Forbes 2024-lijst van de rijkste mensen in Afrika hebben samen een vermogen van 82,4 miljard dollar, tegenover 81,5 miljard dollar in 2023, wat neerkomt op een toename van 900 miljoen dollar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team