Zoeken

Grote stap voorwaarts voor de Marokkaanse en Israëlische economie

4 april 2021 - 14:00 - Economie

©

Sinds Marokko en Israël de diplomatieke banden hebben genormaliseerd willen beide landen ook de economische samenwerking verstevigen. Dit blijkt onder andere uit de handelsovereenkomst die Marokko met Israël heeft gesloten op 27 maart van dit jaar.

De krant Israel Hayom meldt dat de overeenkomst tussen de Israëlische Federatie van Landbouwers, de Israëlische Federatie van Kamers van Koophandel, de Vereniging van Industriëlen van Israël (MAI) en de Algemene Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) een geschatte waarde heeft van enkele honderden miljoenen. Volgens de directeur handel bij de Israëlische Kamer van Koophandel, Zeev Lavie, zijn er afspraken gemaakt over voedsel, landbouw, machine-onderdelen, voertuigen en chemische en mechanische apparatuur. Ook zijn Marokko en Israël een partnerschap aangegaan op het gebied van duurzame energie, waterzuivering en gezondheid.

"Naast het aanzienlijke potentieel voor extra handel, zijn er nu eindeloze investeringsmogelijkheden waarvan de Marokkaanse of Israëlische particuliere sector kan profiteren op lokaal, regionaal en mondiaal niveau", meent Chakib Alj, president van CGEM. Volgens hem zijn er vooral in het toerisme, de industrie en innovatie, genoeg kansen voor Israëlische investeerders. "De Israëlische markt kan profiteren van de samenwerking met Marokko, dat gelegen is tussen het Europese continent en Afrika en kan dienen als brug voor Israëlische bedrijven", verklaarde, Uriel Lynn, de voorzitter van de Israëlische Federatie van Kamers van Koophandel.

Marokko en Israël hebben in januari al afspraken gemaakt over het op gang brengen van direct luchtverkeer tussen beide landen.

Bladna.nl