Zoeken

Waarom kiezen steeds meer Marokkaanse internationals voor Saoedische clubs?

24 juli 2018 - 14:50 - Sport

©

In de afgelopen weken werd het vertrek aangekondigd van twee Marokkaanse internationals naar het Saoedisch kampioenschap. Karim El Ahmadi tekende met Al Ittihad en Nordin Amrabat met Al-Nassr.

Voor veel Marokkaanse voetbalfans betekent hun vertrek naar Saoedi-Arabië het einde van hun carrière. Net zoals Ahmed Bahja, Youssef Safri, Abdeslam Ouaddou, Salaheddine Bassir en Youssef en Mustapha Hadji kozen zij voor een zwak kampioenschap in het Midden-Oosten.

Maar volgens Oussama Benabdellah, sportjournalist, konden de twee spelers van 33 en 31 jaar niet op een betere prepensioen hopen. "Hun carrières staan achter hen. Ze hebben Europa doorgereisd en in de beste kampioenschappen gespeeld. Nu is het tijd voor hen om geld te verdienen en hun toekomst veilig te stellen.", aldus de journalist die het een "logische keuze" noemt "die uitsluitend op geld is gebaseerd".

Volgens de manager van meerdere voetballers die anoniem wil blijven is de keuze zelfs "onweerstaanbaar" voor zowel de spelers als de clubs, vooral uit het Botola kampioenschap. "Marokkaanse clubs verkopen hun stervoetballers liever aan Saoedi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten dan in Europa, gezien de aantrekkelijke bedragen die de Golfnaties aanbieden. Kijk naar Achraf Bencharki. Geen enkele Europese club zou meer dan één miljoen euro voor hem hebben aangeboden." Bij Al Hilal verdient Bencharki 2,7 miljoen dollar.

"Enkele Saoediërs, Qatarezen en Emiratis kunnen vijf miljoen euro betalen voor een speler afkomstig uit een zwak kampioenschap als de Botola", aldus de manager.

In Saoedi-Arabië hebben de sportautoriteiten tevens een ontwikkelingsplan voor de voetbal gestart, de "Visie 2030". Onder impuls van kroonprins Mohamed Ben Salmane worden lokale clubs financieel gesteund. Een subsidie van 3,19 miljard dirham werd door de prins aan de clubs toegekend om hun financiële situatie in orde te brengen en hun spelers te behouden. Vroeger vertrokken buitenlandse spelers namelijk al na enkele maanden omdat ze niet betaald werden. Door sterspelers te behouden hoopt Saoedi-Arabië een echte voetbalnatie te worden.

Bladna.nl