Zoeken

Marokkaanse douane: nieuwigheden voor auto’s Marokkanen in het buitenland

9 juni 2019 - 18:55 - Marokkanen in het buitenland

©

In Europa gevestigde Marokkanen zijn het al jaren gewoon om het groen D16 formulier van de douane in te vullen voor hun auto bij hun aankomst in Marokko. Dat is nu gedaan!

Sinds het begin van het jaar is de procedure veel gemakkelijker. Reizigers hoeven niets meer in te vullen. Het voormalig formulier werd in drie exemplaren ingevuld, één kopie was voor de douane en de twee anderen voor de eigenaar van het voertuig. Bij het verlaten van Marokko werd daar opnieuw een stempel op gezet en nam de douane één van de twee overgebleven kopieën. Het laatste blaadje was voor de eigenaar en was het bewijs dat het voertuig het land had verlaten.

Nu verloopt de registratie van buitenlandse auto’s helemaal anders. Bij aankomst in Marokko moeten reizigers hun paspoort en het kentekenbewijs (grijze kaart) aan de douane overhandigen. De gegevens worden in de computer gezet waarna de eigenaar een kaartje van het formaat van een bankpasje krijgt met zijn informatie en die van zijn voertuig:

• naam en voornaam
• kentekennummer en land
• paspoortnummer en land
• geldigheidsduur
• een barcode voor de douane
• datum van aankomst in Marokko

Het kaartje is vrij fragiel en mag niet worden geplooid (tip van een douanier). Bij het verlaten van Marokko wordt het kaartje opnieuw gecontroleerd zodat het vertrek van het voertuig wordt bevestigd. Op de achterkant zet de douanier een stempel met zijn naam en zijn handtekening.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team