Zoeken

Regeringsmeerderheid ruziet over portefeuille Marokkaanse diaspora

30 augustus 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In zijn toespraak ter gelegenheid van de verjaardag van de Revolutie van de Koning en het Volk, heeft Koning Mohammed VI opgeroepen tot de versterking van het wettelijke kader met betrekking tot de Marokkaanse diaspora. Sindsdien voert de regeringsmeerderheid een strijd over de portefeuille voor wereld-Marokkanen.

Wie moet de portefeuille beheren van gedelegeerd minister voor de Marokkaanse diaspora? Het onderwerp is besproken tijdens bijeenkomsten met vertegenwoordigers van de drie partijen van de regeringscoalitie die in het buitenland wonen, zo meldt het Arabischtalige dagblad Assabah. Alle partijen willen de post naar zich toetrekken. Als gevolg daarvan ontstaan er meningsverschillen over het voorstel voor een profiel voor de portefeuille.

Lees ook: Koning Mohammed VI: "Marokkaanse diaspora is bron van trots"

Enerzijds trachten "kaderleden met een politieke ervaring een nieuwe visie te presenteren om Marokkanen uit de hele wereld in de verschillende grondwettelijke instellingen te integreren. Anderzijds hebben andere persoonlijkheden buiten de partijen, voorstellen geformuleerd voor een herziening van de instellingen van de in het buitenland verblijvende Marokkaanse gemeenschap en om voor hen een ministerie op te richten, zoals in vorige regeringen reeds het geval was.

Lees ook: Koning Mohammed VI: "Marokko heeft al zijn kinderen in het buitenland nodig"

Voorlopig is er nog niets beslist. Er zullen pas diepgaande besprekingen kunnen worden gehouden over dit onderwerp, wanneer de secretaris-generaal van de PAM-partij, Abdellatif Ouahbi, terug is gekeerd van verlof.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team