Zoeken

Marokkaanse diaspora: waarom Marokko de fiscale uitwisseling blokkeert

22 juli 2023 - 12:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Parlementsleden hebben de blokkering door de Kamer van Afgevaardigden gerechtvaardigd van de twee wetsvoorstellen over de uitwisseling van fiscale informatie en gegevens van Marokkanen die in het buitenland wonen. De wetsteksten moeten de uitvoering van de twee overeenkomsten, ondertekend door Marokko en de OESO op 25 juni 2019 in Parijs, bewerkstelligen.

Dinsdag heeft de Commissie voor Buitenlandse Zaken, Nationale Defensie, Islamitische Zaken en Marokkaanse diaspora de goedkeuring van twee wetsvoorstellen over de uitwisseling van fiscale informatie en gegevens van Marokkanen die in het buitenland wonen, voor onbepaalde tijd uitgesteld, en de regering opgeroepen om deze te herzien.

Lees ook: Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren

Sommige afgevaardigden proberen de afwijzing van deze twee projecten te rechtvaardigen. "Onze positie is vast en onomkeerbaar", zegt Mohamed Ghayat, voorzitter van de RNI-groep, tegen Médias24. "De betreffende bepalingen hebben betrekking op de uitwisseling van informatie en dit schaadt de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland. Het is ons recht, als afgevaardigden, om een politieke waardering van zaken te hebben voordat we ze accepteren of afwijzen, en onze positie is om de Marokkaanse burger te beschermen, ongeacht zijn land van verblijf."

Lees ook: Algerije reageert op erkenning Marokkaanse Sahara door Israël

De angsten van de afgevaardigden hebben vooral betrekking op het gebruik van de overeenkomst over de "automatische" uitwisseling van informatie over financiële rekeningen. "Wanneer ik communiceer over het fiscale aspect, geef ik ook gegevens over de bezittingen van de betrokkene door. In sommige landen kunnen deze gegevens worden gebruikt om mensen te intimideren", legde Rachid Rahmouni, hoofd van de PPS-groep, dinsdag uit tijdens de debatten in het Marokkaans parlement.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team