Zoeken

Marokkaanse blokkade Sebta: sterven of zichzelf heruitvinden (video)

11 juli 2023 - 18:00 - Wereld

©

Het industrieterrein van Tarajal in Ceuta loopt geleidelijk aan leeg sinds de grenzen met Marokko werden gesloten. Veel handelaren hebben hun activiteiten moeten stoppen. De zone probeert zichzelf opnieuw uit te vinden, in afwachting van een hypothetische heropening van de handelsdouane.

De activiteit in de industriële zone is sterk gedaald na de grenssluiting met Marokko. De straten zijn verlaten en verschillende winkels staan te koop of te huur. De situatie is het meest kritisch in Tarajal II, een plaats die ooit bruisend was en waar nu nog maar vier van de dertig pakhuizen open zijn volgens lokale zakenlieden in een verklaring aan El Faro de Ceuta.

Lees ook: "Marokko blijft Melilla verstikken met een hybride strategie"

Brahim Mohamed, wiens vrouw een winkel runt in één van de vier pakhuizen, klaagt over een "chaotische" situatie. Het koppel beperkt zich tot het verkopen van de producten die nog op voorraad zijn, in afwachting van de heropening van de handelsdouane. "We wachten al twee jaar op de heropening, maar er gebeurt niets," zegt Brahim.

De industriezone heeft geen andere keuze dan zichzelf opnieuw uit te vinden. In Tarajal I hebben nieuwe bedrijven zoals autowerkplaatsen en verfwerkplaatsen hun deuren geopend. Josué Romero, manager van Daryso Motor, heeft in plaats van zijn producten naar Marokko te exporteren, besloten om reserveonderdelen en andere accessoires te verkopen.

Lees ook: Marokko beschuldigd van economische blokkade Melilla

Andere handelaren, zoals de eigenaren van Muebles P&M, hebben van de actuele situatie gebruik gemaakt om een van de pakhuizen in de industriële zone te verwerven en hun winkel te openen, met succes. "We concentreren ons op de verkoop aan lokale klanten, het gaat erg goed voor ons en we hebben nooit problemen gehad", geven ze aan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team