Zoeken

Marokkaanse beroemdheden onder vuur

23 september 2021 - 18:40 - Cultuur

©

Een aantal Marokkaanse beroemdheden liggen al enkele dagen onder vuur. De reden hiervoor is hun aanwezigheid op een app die gemaakt is, en gebruikt wordt voor zuiver financiële doeleinden.

De applicatie ’Allo my star’ is een nieuw bedenksel voor Marokkaanse beroemdheden. Geïnspireerd door het Amerikaanse concept Cameo, dat in 2017 werd gecreëerd, kunnen fans via deze applicatie praten met hun favoriete ster tegen vastgestelde tarieven. Zo moet een fan 1343 dirham betalen om 5 minuten met zangeres Ibtisam Tiskat te kunnen chatten, 1791 dirham voor 10 minuten en 2687 dirham voor 15 minuten. De tarieven van actrice Bouchra Ahrich zijn vastgesteld op 627 dirham voor 5 minuten, 895 dirham voor 10 minuten en 1343 dirham voor 15 minuten. Wat de acteur Omar Lotfi betreft, hij heeft een bedrag vastgesteld van 851 dirham voor een uitwisseling van 5 minuten, 1164 dirham voor 10 minuten en 1343 dirham voor 15 minuten.

Lees ook: Marokkaanse influencers vinden manier om belastingen te omzeilen

De nieuwe methode genereert inkomens en is dus een verademing voor kunstenaars in deze coronacrisis. Maar de app is zeer omstreden. Bepaalde fans en beroemdheden bekritiseren de artiesten die er gebruik van maken, omdat zij "koste wat kost winst willen maken".

"Met alle respect voor al mijn kunstenaarsvrienden, maar is de nieuwe applicatie een belediging voor de kunstenaar of voor het publiek? Is de kunstenaar met zijn of haar instemming handelswaar geworden, of wordt het publiek voor de gek gehouden? Is het de schuld van de verantwoordelijken die de kunstenaars tijdens de Covid zijn vergeten en die, overweldigd door de crisis, deze farce hebben aanvaard? Ik weet niet wat het antwoord is en ik stel liever alleen vragen. Ja, het idee is in het Westen toegepast, maar niet alles wat daar vandaan komt, is hier geschikt," schrijft tv-presentator Samid Ghailan.

Lees ook: Touriya Haoud start stichting voor gezinnen in nood

In reactie op de controverse, geeft de Marokkaanse zanger Younes Boulmani enkele verduidelijkingen. "Deze app bevat, net als andere digitale applicaties, Marokkaanse en Arabische artiesten. [...] Het idee achter de app is niet nieuw, het circuleert al lang in Europese landen, maar in Marokko vinden we het vreemd. [...] De prijzen die de applicatie hanteert zijn voor sommige fans zeer normaal. [...] de app is voor mensen die artiesten willen steunen en in staat zijn om deze bedragen te betalen," zei hij in een interview met Al3omk.

"Het doel van mijn aanwezigheid op de applicatie is om de winst te doneren aan goede doelen," verklaarde van zijn kant de directeur Driss Roukh.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team