Zoeken

Marokkaanse banken: Fitch Rating waarschuwt

30 juli 2023 - 22:00 - Economie

©

Marokkaanse banken worden geconfronteerd met een verslechtering van de kwaliteit van hun leningen, ondanks een grotere selectiviteit bij het toekennen ervan, waarschuwt het Amerikaanse ratingbureau Fitch Ratings.

Volgens een nieuw rapport van het bureau is de kwaliteit van de activa van Marokkaanse banken verslechterd in het eerste kwartaal van 2023, met een stijging van de ratio van twijfelachtige leningen naar 8,7%, vergeleken met 8,4% eind 2022.

Lees ook: Zeven Marokkaanse banken bij machtigste banken in Noord-Afrika

Fitch Ratings verzekert echter dat deze verslechtering van de leningen beheersbaar zou moeten zijn voor de Marokkaanse banken. Zij hebben niet alleen de selectiviteit bij het toekennen van kredieten versterkt om het risico te minimaliseren, maar hebben ook een stabiele kapitalisatie gehandhaafd. Het rapport benadrukt dat de Tier 1-kapitaalratio ongeveer 10% bedraagt voor de zeven grootste banken en naar verwachting licht zal stijgen tegen het einde van 2023.

Lees ook: Beste Marokkaanse banken volgens Forbes

Bank al-Maghrib had reeds een evolutie van slechte leningen vastgesteld in haar jaarverslag van 2022, waarbij een daling van 4,2% naar 88,8 miljard dirham werd gemeld. Ondanks deze trend hebben de Marokkaanse banken een voorzichtige aanpak behouden door de voorzieningen voor slechte leningen met 5,7% te verhogen en 13,3 miljard dirham toe te wijzen aan algemene voorzieningen om gevoelige leningen te dekken die niet in de categorie slechte leningen vallen.

Bladna.nl