Zoeken

Marokkaanse bakker gedwongen om winkel te sluiten door racisme in Frankrijk

8 maart 2023 - 18:00 - Wereld

©

In Saint-Marcellin in het Franse departement Isère, werd Mouhssine Zouine, een bakker van Marokkaanse afkomst, gedwongen om zijn winkel te sluiten. Hij is naar eigen zeggen het slachtoffer van een racistische boycot.

Mouhssine Zouine is een 43-jarige Frans-Marokkaanse bakker. Het afgelopen jaar vestigde hij zich in de stad Saint-Marcellin, in de veronderstelling dat hij er goede zaken zou kunnen doen. In een reportage van AJ+ vertelt hij over zijn tegenslagen en over hoe zijn vastberadenheid om zijn diensten aan te bieden, uitdraaide op een nachtmerrie.

Lees ook: Marokkaan in Frankrijk wil zaak sluiten door racisme

"Ga naar huis, je hebt hier niets te zoeken, we hebben je brood niet nodig, we willen geen Arabieren", "Hoe kan een Arabier nu brood maken?". Dit zijn het soort uitspraken die Mouhssine de hele dag hoort. Buiten de Marokkaanse diaspora boycot iedereen zijn traditionele en oosterse specialiteiten. In augustus 2022 kondigde hij aan zijn zaak te willen sluiten, omdat hij de beledigingen niet meer kon verdragen.

Aanvankelijk kon hij tot 200 stokbroden per dag verkopen. Door de boycotcampagne tegen zijn producten is hij teruggevallen tot 50 baguettes en soms zelf minder. ’s Avonds moet hij vuilniszakken vullen met onverkocht brood dat hij aan dieren geeft. De schulden stapelden zich ondertussen op. De diaspora probeert hem nu te helpen om de schuld van meer dan 15.000 euro te betalen.

Lees ook: Basketbalspeelster met hoofddoek uitgesloten in Frankrijk (video)

Maar meer nog dan de schulden hebben de racistische beledigingen en de boycot uiteindelijk elk verlangen om zijn bakkerij open te houden de kop ingedrukt. Mouhssine Zouine sluit helaas zijn winkel en zet hem te koop in de hoop een koper te vinden.

Bladna.nl