Zoeken

Marokkaans wonderkind Ilyes Bennane verlaat gedwongen club

21 maart 2024 - 22:00 - Sport

©

De jonge middenvelder Ilyes Bennane (13) verlaat voetbalclub Genk na een conflict met de clubleiding over zijn ontwikkeling. De Limburger, die recent koos voor het Marokkaans elftal, zal vanaf 1 april uitkomen voor een andere Belgische club.

Bennane, die op 9-jarige leeftijd bij Genk terechtkwam, gold als een groot talent. De technische staf van de club besloot hem met oudere leeftijdscategoriën te laten spelen, waardoor hij tegen sterkere en oudere spelers kwam te staan. Volgens vader Samir Bennane was dit "gevaarlijk voor de gezondheid" van zijn zoon. Hij verzocht de club om Ilyes terug te plaatsen naar zijn leeftijdsgroep, maar Genk weigerde.

Lees ook: Ilyes Bennane kiest voor Marokko, België telleurgesteld

"Ilyes heeft weliswaar enorm veel talent," aldus vader Bennane, "maar fysiek is hij nog een kind van zijn leeftijd. De confrontatie met tegenstanders die soms als volwassenen spelen, was te zwaar voor hem."

Genk daarentegen hield vast aan het oorspronkelijk plan. "We hebben veel energie gestoken in de ontwikkeling van Ilyes," verklaart Koen Daerden, technisch directeur van de academie. "Het is een jongen met uitzonderlijke kwaliteiten, maar de samenwerking liep vast. We wilden onze waarden beschermen en besloten in het belang van Ilyes om uit elkaar te gaan."

De breuk met Genk opent wellicht deuren naar andere clubs. Lille, Ajax en Real Madrid toonden volgens de familie Bennane al interesse. Door de reglementering van de FIFA kan Ilyes voorlopig echter niet naar het buitenland. Spelers jonger dan 16 jaar mogen niet in het buitenland spelen.

Lees ook: Ilyes Bennane: 13 jaar en al international, een Belgisch-Marokkaans wonderkind

"Ilyes zal in België blijven spelen," aldus vader Bennane. "De keuze is nog niet gemaakt, maar het zal Anderlecht of Club Brugge worden." Momenteel concentreert Ilyes zich op de vriendschappelijke wedstrijd tussen de Atlas Welpen en Zambia op zondag. De jonge voetballer, die in februari voor Marokko koos, neemt deel aan de voorbereidingsstage van het Marokkaanse U15-team.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team