Zoeken

Ilyes Bennane: 13 jaar en al international, een Belgisch-Marokkaans wonderkind

22 februari 2024 - 15:00 - Sport

©

Op 13 jaar en één maand debuteerde Ilyes Bennane als de jongste international ooit voor België. De Luikenaar met Marokkaanse roots viel in tijdens de vriendschappelijke wedstrijd van de Belgische U15 tegen Engeland (6-5) op de prestigieuze velden van St-George’s Park in Burton upon Trent.

Geselecteerd door bondscoach Arno Van den Abbeel, verbrak Bennane het record van Romelu Lukaku, die 14 jaar en 9 maanden oud was toen hij debuteerde in de U15. "Normaal gesproken promoveren we spelers niet zo snel, laat staan twee niveaus tegelijk op deze leeftijd, maar Ilyes heeft de techniek en het spelinzicht om te slagen," vertelde Roland Breugelmans, directeur opleiding bij Genk, aan La Dernière Heure.

Lees ook: Salim El Jebari, het Marokkaanse wonderkind dat nee zei tegen Spanje

Genk was verrast door de uitnodiging van Bennane voor de U15, maar stemde in na overleg met zijn ouders. "Het is een mooie beloning voor hem en het toont aan hoe getalenteerd hij is. Ik zag hem voor het eerst spelen toen hij 9 jaar oud was. Ik heb in mijn carrière veel talentvolle spelers gezien, maar hij verbaasde me. Voor mij is hij het grootste talent van België. Misschien wel het grootste talent van Europa," aldus Bennane’s zaakwaarnemer Jelle Van Damme.

Ilyes Bennane trekt al sinds zijn debuut bij Eupen in 2016 op 5-jarige leeftijd de aandacht van verschillende clubs. Hij werd direct gepromoveerd naar de U8, waarna hij twee jaar later, in 2018, de overstap maakte naar de U10 van Standard. Het jaar daarop, op 9-jarige leeftijd, sloot hij zich aan bij Genk. De jonge speler wordt begeerd door Lille, Ajax en zelfs Real Madrid, die hem "uitnodigde voor een trainingsweek." "Alle scouts in Europa kennen hem... Naast zijn briljante spel op het veld, presteert Ilyes ook goed op school," aldus Van Damme.

Lees ook: Lamine Yamal schrijft geschiedenis

Verschillende bekende merken zoals Nike, Adidas en Puma vochten ook om de jonge speler, die uiteindelijk koos voor Nike. Van Marokkaanse ouders, werd Bennane in maart ook uitgenodigd voor een stage met de Marokkaanse U15. "Hij gaat ernaar toe. Hij zal zelf beslissen wat hij op dat vlak wil doen wanneer hij dat wil," vertelde Breugelmans. "Maar één ding is zeker: als alles goed gaat, zal hij een geweldige carrière (sic) maken zoals Lukaku of Hazard. Hij heeft het talent, de honger en hij is goed omringd door zijn ouders en zijn broer. Alle seinen staan op groen," concludeert zijn zaakwaarnemer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team