Zoeken

Marokkaans vrouwenhuis wint TerraFibra Award

22 januari 2022 - 15:40 - Marokko

©

De studenten van het Building Beyond Borders postgraduaat van de Universiteit van Hasselt in België, hebben een ontmoetingshuis ontworpen en gebouwd voor de vrouwen van Ouled Merzoug in Marokko. Hun project werd onlangs bekroond met een TerraFibra Award 2021, de eerste wereldwijde prijs voor hedendaagse architectuur op basis van aarde en plantaardige vezels.

Het Building Beyond Borders postgraduaat daagt studenten uit om op zoek te gaan naar andere en meer verantwoorde manieren van bouwen, met een positieve impact op het milieu en een hoge sociale return. De vergaarde kennis wordt omgezet naar de praktijk via een ontwerp- en bouwproject in het buitenland, in samenwerking met lokale bewoners. De eerste deelnemers aan het postgraduaat hebben gekozen voor het ontwerp en de bouw van ’La Maison des Femmes’, een ontmoetingshuis voor de vrouwen van Ouled Merzoug in Marokko.

Lees ook: De droom van Aïcha Errazani voor haar dorp in Marokko

Het vrouwenhuis in het Marokkaanse bergdorp is een plek voor ontmoeting, werk en vorming voor de vrouwen van het dorp. De studenten werkten hiervoor samen met lokale vakmensen, het architectenbureau BC architects & studies en de lokale vrouwenorganisatie AFOM.

Er is rekening gehouden met het landschap en de studenten hebben maximaal ingezet op het gebruik van lokale en regeneratieve materialen. De binnenmuren van het ontmoetingshuis zijn gemaakt van organische adobe bakstenen en de buitenzijde uit stukken granietsteen van de omliggende heuvels. Het plafond is gemaakt van riet uit de palmentuin en het dak uit eucalyptusbalken van de lokale markt. Voor de afwerking werd een mix gebruikt van lokale aarde, rivierzand, kalk en stro.

Lees ook: Belgische stad helpt vrouwen in Marokkaans dorpje

Het project heeft intussen diverse internationale prijzen en nominaties gekregen en wint nu dus ook de Terrafibra Award 2021. Het vrouwenhuis won in de categorie ’Educational Projects’. Alle genomineerde projecten zijn tot 27 februari te ontdekken op een tentoonstelling in Parijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team