Zoeken

De droom van Aïcha Errazani voor haar dorp in Marokko

1 april 2021 - 16:52 - Marokkanen in het buitenland

©

De Frans Marokkaanse Aïcha Errazani helpt met haar vereniging "Les Racines de Tessanou" de inwoners van het dorp Tazarin om de strenge winters te overleven. Hoewel ze in de Franse plaats Villerbanne woont is ze haar roots niet vergeten. Ze laat geen kans voorbij gaan om hulp te bieden aan deze regio in de Hoge Atlas.

Net als in veel Berberdorpen in de Hoge Atlas, is het in Tazarin onmogelijk om de winter door te komen zonder warme kleding en extra dekens. Errazani wil met haar vereniging het leven voor de inwoners van het dorp wat gemakkelijker maken tijdens de wintermaanden. Er worden onder andere fleecedekens en warme kleding ingezameld die aan het begin van de winter in Tazarin worden uitgedeeld. Een groot deel van de familie van Errazani woont nog altijd in Tazarin.

De vereniging "Les Racines de Tessanou" (De wortels van mijn hart) zamelt geld in om vervolgens nieuwe dekens en kleding in te kopen. "De mensen daar reizen kilometers om water te halen, brandhout te halen, naar school te gaan of om naar de markt te gaan. Ze hebben de hulp echt nodig", vertelt de jonge voorzitter van de vereniging. Voor de levering van elektronische apparaten heeft Errazani een overeenkomst gesloten met het bedrijf Françoise Saget. "Ze is bereid om ons de apparatuur tegen zeer gereduceerde prijzen te leveren, maar we moeten 3000 euro ophalen", vertelt de Marokkaanse. "Ik wil dat het nieuwe producten zijn, want de bewoners moeten er jarenlang mee vooruit kunnen", zegt ze in een interview met de Franse krant Le Progrès.

De jonge Marokkaanse vrouw laat zich door niets ontmoedigen om de hulpgoederen daadwerkelijk in Marokko te krijgen. Ze is van plan om nog meer geld in te zamelen door vriendschappelijke sportevenementen te organiseren. Om de inwoners van Tazarin nog verder te ondersteunen is ze van plan om een arganoliecoöperatie op te richten. "De regio Agadir, 30 km verderop, is de enige regio, samen met die van Essaouira, waar arganbomen groeien. Verschillende dorpelingen zijn al betrokken bij de oprichting van een arganoliecoöperatie en we hebben ons aangemeld voor een Frans programma dat dit soort initiatieven ondersteund".

Het is Aïcha’s droom dat de inwoners van Tazarin in de toekomst als collectief voor elkaar zullen zorgen. "Ik hoop dat ze meedoen en dat de kinderen dankzij de vruchten van dit werk in het land zullen blijven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team