15 november 2024 - 10:30 - Marokkanen in het buitenland
Mohammed Enniya, zijn vrouw en drie kinderen dreigen hun huis uit gezet te worden. Het Antwerpse OCMW heeft hun huurcontract beëindigd en ondanks meer dan een jaar zoeken, heeft het gezin nog geen nieuwe woning gevonden. Zelfs een brief aan koning Filip bracht geen oplossing.
"Als ik tegen 21 november niets heb gevonden, zet een deurwaarder ons op straat", vertelt Mohammed aan Het Nieuwsblad. Het gezin huurt al sinds 2014 een woning van het OCMW in Antwerpen. Hoewel het contract oorspronkelijk maar voor een jaar was, werd het steeds verlengd tot afgelopen zomer. Nu wil het OCMW de woning terug en dreigt een uithuiszetting. "Mijn vrouw werkt in de kinderopvang en zelf ben ik werkzoekend. Mijn vrouw verdient ongeveer 3100 euro bruto en ik krijg een uitkering van zo’n 700 euro. Een nieuwe woning vinden zou dus geen probleem mogen zijn," zegt Mohammed.
Lees ook: Soraya met zieke broer op straat na dood mama in België
Maar toch... Het koppel heeft al tientallen woningen bezocht, maar telkens krijgen ze nul op het rekest. "We krijgen telkens te horen dat de eigenaar al een andere huurder vond of dat de woning niet meer beschikbaar is", zucht Mohammed. Ook een sociale woning vinden lukt niet. "Voor sommige woningen zijn soms 400 wachtenden. Voor andere panden zijn maar 50 gegadigden, maar dan nog lijkt het niet realistisch dat we daar voor 21 november zouden kunnen intrekken. We zouden al tevreden zijn mochten we iets kleiners kunnen huren, desnoods met maar één of twee slaapkamers. Alles is beter dan op straat te belanden, maar het lijkt hopeloos." In een laatste poging schreef Mohammed een brief aan koning Filip. Die antwoordde dat hij de brief had doorgestuurd naar het OCMW, maar daar heeft Mohammed nog niets van gehoord.
Het gezin maakt zich grote zorgen over de toekomst. "We kunnen nergens terecht. Niet bij familie, niet bij het OCMW en zelfs niet in een huurwoning die we als gezin perfect zouden kunnen betalen. Ik maak me grote zorgen over mijn kinderen. Ze doen het heel goed op school. Ze zijn 17, 15 en 13 jaar oud. De jongste is heel slim en volgt de richting Latijn. Als we op straat belanden zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor hun studies. We hebben de jongste voorlopig nog niets verteld. De twee oudsten zijn op de hoogte van de situatie."
Lees ook: Aïcha, 92 jaar, uit huis gezet na drugsvondst
Schepen voor Sociale Zaken Tatjana Scheck kan niet op de specifieke situatie ingaan, maar benadrukt dat het OCMW huurders begeleidt bij het vinden van een nieuwe woning. Ze erkent wel dat er een wooncrisis is in Antwerpen en dat de doorstroom naar de reguliere of sociale huurmarkt moeilijk is. In Antwerpen staan momenteel 40.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. In heel Vlaanderen zijn dat er 176.000.
Marokkaanse acteur Mustapha Zaari overleden
Mysterieuze ziekte treft schapen en geiten in Marokko
Agadir, magneet voor Europese gepensioneerden
Probeert VS Marokko te beschermen tegen oorlog met Algerije?
Russische diplomaat slachtoffer taxi-rel in Casablanca
Chinese bedrijven omzeilen dreigingen Donald Trump via Marokko
De harde realiteit van Marokkanen in Nederland
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora