Zoeken

Marokkaanse diplomatie in Noord-Israël

11 juni 2021 - 20:20 - Wereld

©

Het hoofd van het verbindingsbureau van Marokko in Israël, Abderrahim Bayoud, heeft een bezoek gebracht aan Afoula, in het noorden van Israël. Hij heeft daar met verschillende plaatselijke autoriteiten besprekingen gevoerd over kwesties in verband met de versterking van de betrekkingen tussen de twee landen.

Abderrahim Bayoud sprak met burgemeester Avi Elkabetz, Eli Moyal van de Alliantie van Marokkanen in Israël en Rabbi Azrael Arma, over manieren om een versterkte bilaterale alliantie tussen Afoula en Agadir tot stand te brengen, meldt Barlamane.

Het hoofd van de Marokkaanse diplomatieke missie in Israël, prees bij deze gelegenheid de ongeveer 700.000 Israëli’s van Marokkaanse afkomst die "zeer sterke banden met hun land van herkomst hebben behouden".

Lees ook: Marokkaanse diplomaat Abderrahim Bayoud nieuwe zaakgelastigde in Tel Aviv

Op sociale netwerken, waaronder bijvoorbeeld de pagina "Israël Spreekt Arabisch" op Facebook, was te lezen dat de Israëlische stad Afoula werd versierd met Marokkaanse vlaggen, waarmee de sfeer werd beschreven die heerste in de stad die wordt beschouwd als de hoofdstad van de Jezreel-vallei.

Sinds december 2020 zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël genormaliseerd na een tripartiete overeenkomst (Marokko, Israël en de Verenigde Staten), waarin een Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara is vastgelegd. Sindsdien zijn talrijke overeenkomsten ondertekend tussen Rabat en Tel Aviv in de sectoren agro-voeding, toerisme en hightech.

De grootste zorg van de Marokkaans-Joodse gemeenschap blijft de hervatting van rechtstreekse vluchten tussen Marokko en Israël. Volgens gegevens van het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, bezochten vóór de pandemie elk jaar tussen 50.000 en 70.000 Israëlische toeristen, meestal van Marokkaanse afkomst, het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team