Zoeken

Vijf jaar cel voor Belgisch-Marokkaanse ’Tinder-swindler’

27 oktober 2022 - 21:00 - Wereld

©

De 27-jarige Xenon S. uit Deurne is op dinsdag 25 oktober door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot 5 jaar cel, voor de verkrachting, aanranding en bedreiging van enkele tientallen vrouwen.

Xenon S. werd eerder al voor zedenfeiten veroordeeld. Hij benaderde zijn slachtoffers met een vals profiel op datingapps waar hij doorging voor Jonas, een succesvolle vastgoedondernemer die zogenaamd op zoek was naar een partner. Hij benaderde de vrouwen via Tinder en de gesprekken gingen daarna verder via Snapchat of Whatsapp. Hij stelde zijn slachtoffers voor om beurt een vraag te stellen om elkaar beter te leren kennen. Die vragen kregen echter al snel een seksueel tintje waarna hij de vrouwen uitdaagde om erotische beelden van zichzelf te maken, schrijft Het Nieuwblad.

Lees ook: Marokkaans-Belgische ’Tinder Swindler’ riskeert zes jaar cel

"Eens de slachtoffers een eerste maal beelden hadden gestuurd, hield hij niet meer op. Hij eiste meer en explicietere beelden en dwong hen om steeds verder te gaan. De beklaagde stuurde naar sommige slachtoffers ook een vriend met wie ze seks moesten hebben. Die vriend was hijzelf. Als ze weigerden dreigde hij de beelden naar hun familie of werkgever te sturen. Hij had een speciale app waardoor beelden die via Snapchat werden gestuurd, niet automatisch worden gewist, maar bewaard konden worden", zei de procureur.

Justitie vervolgde Xenon S. ook voor verkrachting. De penetratie vond plaats ’op afstand’, maar bij één van de slachtoffers gaat het om een fysieke verkrachting. "Jonas eiste eerst een afspraak met mijn cliënte. Daarna zei hij dat hij geen tijd had en dat hij een vriend zou sturen. Hij dwong haar om seks met hem te hebben. Toen mijn cliënte liet merken dat ze daar niet van gediend was, begon hij opnieuw te dreigen", vertelde advocaat Jasper Baert. De zogenaamde vriend was Xenon S. zelf. Hij verkrachtte de jonge vrouw in haar huis. "Na nauwelijks zes minuten vertrok hij weer, zonder iets te zeggen. Mijn cliënte kreeg even later een sms’je van Jonas, die vroeg hoe het was om seks te hebben met zijn vriend. Mijn cliënte is later tijdens het onderzoek te weten gekomen dat het Jonas zelf was, Xenon S. dus, die bij haar aan de deur stond", aldus Baert.

Lees ook: Marokko: man uit Midden-Oosten slachtoffer sextortion door studenten

De gerechtspsychiater denkt dat de kans op seksuele agressie in de toekomst zeer groot is en de rechtbank tilt er zwaar aan dat Xenon S. de feiten pleegde "terwijl de verdachte in behandeling was voor zijn seksuele problemen na een eerdere veroordeling. Hij had toen alle mogelijkheden voorhanden om alarm te slaan. Hij had dus alle handvatten om iets aan zijn problematiek te doen. De feiten getuigen van een doorgedreven perversiteit en een totaal gebrek aan respect voor zijn slachtoffers", aldus de rechtbank. Xenon S. werd dinsdag veroordeeld tot 5 jaar cel en moet zich daarna 10 jaar ter beschikking houden van de strafuitvoeringsrechtbank. Het openbaar ministerie had zes jaar cel gevorderd. De slachtoffers krijgen ook een schadevergoedingen toegekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team