Zoeken

Marokkaans ambachtsector: 42 ambachten onder druk

8 juli 2021 - 19:40 - Economie

©

Minister Nadia Fettah Alaoui van Ambachten heeft op dinsdag verslag uitgebracht over de maatregelen die haar departement heeft genomen om het hoofd te bieden aan de moeilijkheden in de sector, waarin 42 ambachten met uitsterven worden bedreigd. Dit gebeurde tijdens een zitting met mondelinge vragen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Als gevolg van de coronacrisis worden verschillende Marokkaanse ambachten, waaronder de traditionele ambachten, met uitsterven bedreigd. De daling van hun inkomen, het opgebruiken van hun spaargeld en de opeenstapeling van rekeningen is het lot van 2,5 miljoen ambachtslieden, wat neerkomt op 22% van de beroepsbevolking, meldt Al Ahdath Al Maghribia. Op initiatief van verschillende parlementaire fracties is aan deze situatie aandacht besteed tijdens de zitting voor mondelinge vragen op 5 juli in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in aanwezigheid van de minister. Le360 meldt dat de minister in antwoord op vragen van parlementsleden heeft erkend dat zo’n veertig ambachten waarschijnlijk van de sector-kaart in het koninkrijk zullen worden geschrapt.

Lees ook: Sterke wereldwijde vraag naar Marokkaans handwerk

Nadia Fettah Alaoui verklaarde deze situatie door een bepaalde realiteit die de uitvoering van de regeringsplannen in de weg staat. De sector is niet gestructureerd en heeft te maken met concurrentie van ingevoerde producten, om nog maar te zwijgen van de moeilijke toegang tot financiering. Haar departement heeft onder meer besloten de lijst van criteria uit te breiden om de kwaliteit van de producten te verbeteren en wil ook nog andere maatregelen nemen om de 42 ambachten die onder druk staan, in stand te kunnen houden.

Daarom worden er nu 32 ambachten onderwezen in beroepsopleidingscursussen, die worden georganiseerd door het Bureau voor Beroepsopleiding en Bevordering van het Werk (OFPPT).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team