Zoeken

Marokkaan kan geen afscheid van moeder nemen door Franse bureaucratie

7 december 2020 - 17:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaan Abdellah Khayr woont al 40 jaar in de stad Rouen in Frankrijk. Door onwil van de Franse regering heeft hij geen afscheid kunnen nemen van zijn ernstig zieke moeder in Marokko.

De problemen begonnen voor de 62-jarige Abdellah toen hij in augustus zijn tot 2028 geldige verblijfsvergunning had verloren. Ondanks het feit dat hij is getrouwd met een Franse vrouw kon hij geen duplicaat van zijn verblijfsdocument krijgen. Het provinciebestuur liet hem een nieuwe aanvraag doen waardoor hij na drie maanden een nieuwe vergunning zou krijgen.

Zodra hij hoorde dat zijn moeder ernstig ziek was, vroeg hij het bestuur van de provincie tevergeefs om een document waarmee hij alsnog tussen Frankrijk en Marokko zou kunnen reizen. Ondanks een medische verklaring van de arts van zijn moeder en een verwijsbrief van de administratieve rechter die opdracht gaf het document af te geven, wilde de provincie Abdellah niet tegemoetkomen.

Toen hij te horen kreeg dat zijn moeder was overleden, besloot Abdellah om zonder reisdocument alsnog naar Marokko af te reizen. Nadat hij de situatie had uitgelegd aan de grensagenten mocht hij aan boord van het vliegtuig gaan. "Ik liet ze de overlijdensakte en de fotokopie van mijn verblijfsvergunning zien en ze zeiden, "ga je gang meneer, goede reis," vertelt Abdellah Khayr.

Na de begrafenis van zijn moeder wachtte de Franse Marokkaan ook nog een strijd om een visum te verkrijgen om terug in Frankrijk te komen. De provincie eiste dat hij het duplicaat van zijn verblijfsvergunning zelf kwam ophalen terwijl hij nog in Marokko was. Dankzij de strijdlust en volharding van zijn Franse vrouw werd dit probleem uiteindelijk opgelost. Volgens de advocaat van de Khayr-familie waren de ambtenaren van de provincie "niet in staat om te discussiëren en een greintje menselijkheid te hebben". Volgens Francebleu kreeg de vader van vier kinderen alsnog zijn visum en keerde hij donderdag, na de resultaten van zijn PCR-test, terug naar Frankrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team