Zoeken

Marokkaan die in 2019 in Huelva bij brand omkwam eindelijk gerepatrieerd

3 mei 2022 - 10:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De rechtbank van eerste aanleg in het Spaanse Moguer bij Huelva, heeft definitief toestemming gegeven voor de overbrenging naar Marokko van het lichaam van Taofik Belassal, een Marokkaanse seizoenarbeider die op 14 december 2019 omkwam bij een brand in een krottenwijk van Huelva.

Meer dan twee jaar na zijn dood werd het lichaam van Taofik eindelijk naar Marokko overgebracht. De jonge seizoenarbeider was omgekomen bij een brand in een sloppenwijk in het industriegebied van San Jorge de Palos in 2019. De rechtbank van Moguer, de Spaanse gerechtelijke politie en de Marokkaanse regering hadden 27 maanden nodig om het lichaam te identificeren en toestemming te geven voor de repatriëring, meldt Publico.

Lees ook: Verkoold lichaam Marokkaan gevonden in Spanje

Op 4 maart heeft de rechtbank het consulaat-generaal van Marokko in Sevilla, de gezondheidsautoriteiten en de begrafenisonderneming meegedeeld dat zij "geen bezwaar" had tegen de repatriëring, mits aan de "wettelijke voorwaarden" was voldaan. Taofik’s stoffelijk overschot werd al die tijd bewaard in het Instituut voor Forensische Geneeskunde in Huelva. In november vorig jaar had zijn familie tevergeefs om zijn repatriëring gevraagd. Dit gebeurde voor de laatste maal nadat de Marokkaanse politie de Spaanse recherche in kennis had gesteld van de resultaten van de DNA-test die de identiteit van de overledene bevestigde.

Bijna een maand geleden werd Taofik in Marokko begraven in Moulay-Bousselham (Kenitra), ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Tanger. De multiculturele vereniging van Mazagón (Huelva), die het proces van nabij heeft gevolgd, betreurt een "totale veronachtzaming van de rechten van de familie van Taofik". "Er was slordigheid, onbekwaamheid en onwil. De redenen voor de vertraging bij de repatriëring van het lichaam van Taofik zijn ons nooit meegedeeld", aldus een woordvoerster van de vereniging.

Lees ook: Spanje weigert lichaam Marokkaan te repatriëren

De vereniging heeft niet nagelaten de aandacht te vestigen op de tragedie van Marokkaanse seizoenarbeiders in deze sloppenwijken waar zij "in mensonwaardige omstandigheden leven zonder oplossing op korte of lange termijn". De organisatie maakte tevens van de gelegenheid gebruik om uiting te geven aan haar bezorgdheid over de repatriëring van het lichaam van een andere jonge Marokkaan die vorige week bij een brand in Lepe op dezelfde wijze om het leven kwam. "Dit gedrag van de autoriteiten, met inbegrip van de rechterlijke macht, vormt een schending van de mensenrechten en kan alleen worden geïnterpreteerd als een racistische daad die een democratisch land onwaardig is," klaagt de organisatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team