Zoeken

Operatie Marhaba: verbeterde consulaire diensten voor Marokkaanse diaspora

31 mei 2023 - 14:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken heeft maandag in het parlement aangekondigd dat de consulaire diensten zullen worden verbeterd om de aankomst van Marokkanen uit Europa te vergemakkelijken in het kader van operatie Marhaba, die op 15 juni van start gaat.

Marokko wil de bestaande consulaire diensten gedurende de drie maanden van operatie Marhaba (15 juni tot 15 september) verbeteren en versterken. Onder meer het beheer op afstand van de consulaire kosten en de registratiedienst voor afspraken moeten efficiënter gemaakt worden om de terugkeer van de Marokkaanse diaspora te vergemakkelijken. Meer dan 3 miljoen in het buitenland verblijvende Marokkanen namen vorig jaar deel aan transitoperatie, 4% meer dan in 2019.

Lees ook: Marhaba 2023: Spanje belooft gemakkelijker doorgang voor Marokkanen in Europa

De Marokkaanse en Spaanse autoriteiten verwachten dit jaar een grotere toestroom en hebben al regelingen getroffen voor de veilige doorgang van de Marokkaanse diaspora. Marokko is op 3 mei begonnen met de voorbereidingen voor de operatie en op 17 mei is de coördinatie met Spanje van start gegaan, na de vergadering van het gemengd comité, legt Bourita uit. Hij benadrukt dat beide partijen eraan werken om de overtocht voor in het buitenland wonende Marokkanen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tijdens een recent bezoek aan Melilla verzekerde de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, dat alles klaar is om operatie Marhaba 2023 te laten plaatsvinden "met alle garanties". Hij wees erop dat Spanje en Marokko de operatie al 35 jaar organiseren "met volledig bevredigende resultaten" en "zeer geoliede protocollen".

Lees ook: Marhaba 2023: Spanje zet 16.000 politieagenten in

Voor toekomstige edities is Marokko van plan om nieuwe consulaten te openen in verschillende landen, met name in de Libische steden Tripoli en Benghazi, evenals het creëren van een elektronisch portaal, een "uniforme consulaire gids" en een meertalig callcenter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team