Zoeken

Marhaba 2020: Spanje klaar ondanks annulering door Marokko

1 juli 2020 - 14:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Spanje heeft ondanks het besluit van Marokko om de zomeroperatie Marhaba 2020 te annuleren, de nodige maatregelen getroffen om de doorgang van wereld-Marokkanen deze zomer vlot te laten verlopen.

Arancha González Laya, Spaanse minister van Buitenlandse zaken, bevestigde dat opnieuw begin deze week. Volgens de bewindsvrouw bestaat er een protocol voor de jaarlijkse reis van Marokkanen via Spanje, en werd deze net zoals de vorige jaren geactiveerd.

Volgens Laya zullen de grenzen wel enkel worden heropend als de epidemiologische situatie het toelaat. Volgens haar zijn de maatregelen die werden getroffen niet bedoeld om vriendelijk of provocerend te zijn ten opzichte van andere landen, maar enkel om verantwoordelijk te handelen.

De Europese Unie stemde er dinsdag mee in om opnieuw onderdanen toe te laten uit een vijftiental niet EU-landen, waaronder Marokko. Deze lijst zal met regelmaat worden bijgewerkt om landen op te nemen waar de epidemiologische situatie onder controle is. Wanneer Marokko zijn grenzen zal heropenen staat nog niet vast.

In Spanje wordt de zomeroperatie voor Marokkanen die de vakantie in hun land van herkomst doorbrengen, de "Operacíon Paso del Estrecho" (OPE) genoemd. Deze operatie wordt onder meer door Marokko, Spanje, Frankrijk en Italië georganiseerd en is bedoeld om de komst van miljoen wereld-Marokkanen te reguleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team