Zoeken

Man claimt ’Marokkaanse roots’ tijdens politie-inval en wordt doodgeschoten in VS

29 augustus 2023 - 22:00 - Wereld

©

Een uitzetting in Garfield, New Jersey (VS) nam een tragische wending nadat een man, die zijn Marokkaanse (Moorse) afkomst claimde en zichzelf als een soevereine burger beschouwde, werd neergeschoten door de politie na een urenlange schietpartij.

William Hardison Sr, 63 jaar, woonde in een appartement dat toebehoorde aan zijn broer maar inmiddels was verkocht. Toen hem werd gevraagd de woning te verlaten, weigerde hij, bewerend dat hij als soevereine burger niet onder het Amerikaanse recht viel.

Lees ook: Amerikanen beroepen zich op Marokkaanse wet

Toen de politie woensdag arriveerde om hem uit de woning te zetten, verzette Hardison zich hevig. Hij opende het vuur op de agenten vanuit de woning. "Het was een langdurige schietpartij. We hadden niet verwacht dat deze man zo gevaarlijk zou zijn," zei sheriff Kevin Kraus van Allegheny County. Uiteindelijk werd Hardison door de politie neergeschoten.

Lees ook: Gewapende mannen zwaaien met Marokkaanse vlag tijdens confrontatie met politie in VS

Hardison geloofde stellig dat hij afstamde van de Moren, die volgens hem een verdrag met de Verenigde Staten hadden gesloten dat hun volk het recht gaf om land te bezitten. In een vier jaar oude video, opgenomen tijdens een verkeerscontrole, verklaarde hij: "Dit is mijn land. Ik ben een Moor." Uit juridische documenten blijkt dat hij de afgelopen 15 jaar meer dan 30 keer is voorgeleid voor verkeersovertredingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team