Zoeken

Loreen: "Mijn Marokkaanse cultuur is een heel sterk erfgoed"

20 juni 2023 - 22:00 - Cultuur

©

De in Marokko geboren Zweedse Loreen trad afgelopen vrijdag voor het eerst op in Frankrijk. De winnares van het Eurovisiesongfestival 2023, met haar nummer "Tattoo", blikt terug op haar carrière.

Elf jaar na haar eerste overwinning op het songfestival in 2012 met haar liedje "Euphoria", won Loreen dit jaar dezelfde wedstrijd in Liverpool, met haar liedje "Tattoo". Afgelopen vrijdag trad ze op tijdens de NRJ Music Tour in Fréjus. Het was haar eerste kennismaking met het Franse publiek. "De Fransen hebben veel integriteit en we moeten jullie respect en vertrouwen dus eerst verdienen. Dit concert was dan ook een eerste stap in mijn relatie met Frankrijk. Jullie zijn niet het soort publiek dat applaudisseert uit beleefdheid, het is heel eerlijk en oprecht. Dat betekent dat wanneer je applaudisseert, je het echt leuk vindt", vertelt Loreen aan de krant Le Parisien.

Lees ook: Loreen gefeliciteerd door Zweeds koningspaar

De jonge vrouw ziet zichzelf als een "spiritueel persoon". Ze vertelt dat ze een goed gevoel had bij de song. "Toen ik dit nummer (Tattoo) kreeg aangeboden en er voor het eerst naar luisterde, kreeg ik precies hetzelfde gevoel als bij ’Euphoria’ in 2012. Ik bedacht me dat het universum wilde dat ik deze richting op zou gaan. In drie weken had ik mijn besluit genomen en ging ik ervoor," legt ze uit, eraan toevoegend dat ze in oktober 2022 aan het nummer begon te werken. "Voor die 3 minuten op het podium veranderde ik mijn hele leven. Ik werkte zes dagen per week. Ik moest gedisciplineerd zijn. Het publiek verwachtte iets, het is een kwestie van respect. Het was een enorme opoffering. Het is niet genoeg om te zingen, je moet ervoor werken", zegt de in Marokko geboren zangeres.

Loreen vertelt ook over haar Marokkaanse afkomst, de bron van haar "band" met de natuur. "Mijn naaste familie woont in Zweden, ik heb zes broers en zussen. Maar de rest van de familie woont in Marokko en Spanje. Mijn Marokkaanse cultuur is een heel sterke erfenis. Omdat ik Zweden vertegenwoordigde, weten niet veel mensen dat ik oorspronkelijk uit Marokko kom. Maar ik ben Noord-Afrikaans en dat zie je terug in mijn act voor ’Tattoo’: de handbewegingen, de henna, de symbolen, de zandstormen. Ik wilde deze diversiteit, deze mix vertegenwoordigen. Trouwens, in Frankrijk zeggen mensen tegen me ’Oh jij bent Marokkaans’, terwijl dat in Zweden heel zeldzaam is, er zijn er niet zoveel Marokkanen".

Lees ook: Eurovisie Songfestival: Loreen triomfeert, La Zarra maakt obsceen gebaar (foto)

Over de opgestoken middelvinger van La Zarra, de Franse Eurovisiekandidaat die ook van Marokkaanse afkomst is, zegt Loreen dat "haar gebaar waarschijnlijk te maken heeft met teleurstelling: we hebben zo hard gewerkt voor dit optreden en we krijgen niet wat we hadden verwacht. Ik heb aan beide kanten gestaan, ik heb gewonnen, ik heb verloren (uitgeschakeld in de herkansing van de Zweedse selectie voor Eurovisie in 2017). Misschien voelde ze op dat moment dat het te veel was". Ze besluit: "We houden van het Eurovisiesongfestival. Het is een wedstrijd, maar mensen komen samen om te kijken, als op een feest. Het is een heel positieve energie".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team