Zoeken

Opgestoken middenvinger van La Zarra bekritiseerd

16 mei 2023 - 20:30 - Cultuur

©

Na haar nederlaag bij het Eurovisie Songfestival 2023 maakte La Zarra, de Canadese zangeres van Marokkaanse afkomst die kandidaat was voor Frankrijk, een gebaar dat noch haar fans noch de Franse delegatie beviel. Sindsdien ligt ze onder vuur.

Terwijl ze volgens de bookmakers in de top 10 stond, eindigde La Zarra zaterdag tijdens het Eurovisie Songfestival op de 16ᵉ plaats (104 punten, ver achter Loreen, de Zweedse winnares, die 583 punten verzamelde). Haar fans en de kenners van de wedstrijd waren niet zozeer geschokt door haar nederlaag, maar wel door het gebaar dat ze maakte na de bekendmaking van de resultaten. De zangeres wees met een hooghartige blik eerst met haar middelvinger naar beneden en vervolgens naar boven voor de camera, aldus Le Parisien.

Lees ook: Eurovisie Songfestival: Loreen triomfeert, La Zarra maakt obsceen gebaar (foto)

Dit zorgde voor heel wat ophef op het Eurovisie Songfestival. "Hoewel ik Frankrijk vertegenwoordig, heb ik ook een dubbele cultuur. Het is een beetje generatiegebonden. Het is geen negatief gebaar, integendeel, het is een gebaar van teleurstelling dat we gebruiken onder vrienden. Er zijn veel gebaren die in andere landen iets anders betekenen. Het is absoluut niet een middelvinger," reageerde de zangeres. Maar La Zarra heeft moeite om het publiek te overtuigen. In een verhaal op Instagram rechtvaardigde ze zich opnieuw. "Het gebaar dat ik maakte is absoluut geen minachting of een belediging. En op geen enkele manier is het een middelvinger. Het is een gebaar van teleurstelling dat vertaald zou kunnen worden als volgt: ’het zij zo’. Niet meer en niet minder. Geen wens om te shockeren of te provoceren. Mijn excuses als het verkeerd geïnterpreteerd is."

De uitleg blijkt niet genoeg om de rust terug te brengen. "Het gebaar is ongepast en niet meer aanvaardbaar op een sportveld dan in een kunstwedstrijd", bevestigt een voormalige deelnemer aan de wedstrijd. "Maar haar uitleg is nog ongepaster. Daarnaast hebben we het allemaal moeilijk gehad, we krijgen allemaal een klap in ons gezicht wanneer we maar een paar punten krijgen, maar we blijven wel waardig."

Lees ook: Eurovisie-kandidate La Zarra hoopt op steun Marokko

De fans van de kandidate steken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Ik ben teleurgesteld", bevestigde Benoît Blaszczyk, hoofd van Eurofans, zondagmiddag. "Dit is niet het beeld van Frankrijk dat ik in deze wedstrijd wil geven. La Zarra toonde niet het decorum of het fair play dat van haar verwacht werd. Het is een wedstrijd, er is maar één winnaar. Kijk, de Spaanse kandidate die glimlachte en maakte een gebaar van dank toen het publiek haar slechts 5 punten gaf..."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team