Zoeken

Israëlisch-Marokkaanse zangeres Noa Kirel naar finale Eurovisie Songfestival 2023

11 mei 2023 - 18:30 - Cultuur

©

Noa Kirel heeft zich geplaatst voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2023, dat in Liverpool zal plaatsvinden. Met haar nummer "Unicorn" ontving de Israëlisch-Marokkaanse zangeres de hoogste stemmenaantallen tijdens de eerste halve finale.

Na haar optreden in de eerste halve finale verklaarde Noa Kirel dat ze met trots haar land, Israël, heeft vertegenwoordigd. "Er is geen gevoel zoals deze! Ik had het gevoel dat jullie allemaal bij me waren. Ik beloof dat ik alles - en ik bedoel echt álles - zal doen om het volk van Israël blij te maken tijdens de grote finale", voegde ze toe in een verklaring aan de Israëlische publieke televisiezender Kan, na de aankondiging van de resultaten.

Lees ook: La Zarra en Loreen, twee Marokkaanse zangeressen op Eurovisie Songfestival 2023

Volgens de voorspellingen zal de zangeres op de zevende plaats eindigen, wat de beste prestatie voor Israël zou betekenen sinds Netta Barzilaï in 2018 het Eurovisie Songfestival won met haar nummer "Toy". Naast Noa Kirel hebben ook Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Finland, Tsjechië, Portugal, Zweden, Servië en Noorwegen zich gekwalificeerd tijdens deze eerste halve finale. Op zaterdag zullen zij strijden tegen de deelnemers van de tweede halve finale, die deze donderdag gepland staat, waaronder Oekraïne (de winnaar van vorig jaar), het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. De Zweeds-Marokkaanse Loreen is de grote favoriete van de wedstrijd dit jaar met haar nummer "Tattoo".

Lees ook: Marokkaans-Zweedse Loreen favoriet op Eurovisie Songfestival

Noa Kirel heeft een Marokkaanse moeder en is momenteel een van de meest populaire zangeressen in Israël. Ze werd door een interne commissie van Kan geselecteerd om Israël te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2023, een primeur aangezien de acht voorgaande kandidaten werden gekozen via talentenjachten. Sinds de eerste deelname van Israël in 1973 heeft het land het Eurovisie Songfestival al vier keer gewonnen.

Bladna.nl