Zoeken

Schengenvisum wordt nog duurder voor Marokkanen

23 mei 2024 - 07:00 - Marokko

©

Marokkanen zullen vanaf 11 juni aanstaande meer moeten betalen voor hun Schengenvisum. Op die datum zou een maatregel in werking moeten treden die de visumkosten in de Europese Unie met 12% verhoogt.

Deze hervorming werd in februari voorgesteld en zal naar verwachting door de Europese Commissie worden goedgekeurd. De visumkosten stijgen met 12% vanaf dinsdag 11 juni 2024. De visumkosten voor kort verblijf voor volwassenen stijgen met 10 euro, van 80 naar 90 euro, en voor kinderen met 5 euro, van 40 naar 45 euro, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Schengenvisum-aanvragen van Marokkanen massaal geweigerd

Het Sloveense ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het nieuws in een persbericht dat maandag op de website Schengen News werd gepubliceerd. De kosten voor kort verblijfvisa, beter bekend als "Schengenvisa type C", zullen met 12% stijgen, aldus het bericht. De maatregel geldt in alle landen ter wereld, met uitzondering van landen die geen samenwerkingsakkoorden met de Europese Unie hebben voor de terugkeer van hun onderdanen in een illegale situatie. Zij kunnen visumkosten betalen van 135 tot 180 euro.

De Europese Commissie heeft zich vooralsnog niet officieel uitgelaten over deze verhoging van de Schengenvisumkosten. Wel lekken berichten uit dat de hervorming deze week nog in het Publicatieblad van de Europese Unie zal worden opgenomen. Volgens het reglement van de Europese Commissie en in overeenstemming met de Schengenvisumcode kunnen de visumkosten om de drie jaar worden herzien. Deze aangekondigde verhoging zou worden veroorzaakt door de stijgende inflatie in de EU, op basis van de evolutie van de lonen van ambtenaren in de lidstaten.

Lees ook: Schengenvisum: Marokko hekelt "vernederend en discriminerend" beleid

De maatregel wordt met argwaan bekeken door professionals in de luchtvaartsector, die de Europese Unie oproepen om deze verhoging te herzien. Zij wijzen erop dat de maatregel gevolgen zal hebben voor de vervoerskosten van reizigers, die met 31 tot 34% zouden moeten stijgen. De stijging van de visumkosten zal een negatieve invloed hebben op het luchtverkeer naar de Europese Unie, aangezien toeristen uiteindelijk de bestemmingen die een Schengenvisum vereisen zullen mijden ten gunste van andere landen die geen visum vereisen of waar de visumkosten binnen hun budget vallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team