Zoeken

Marokkaans Medicijn: nieuw boek van Houtense Selma Mogendorff

11 maart 2022 - 15:00 - Cultuur

©

De voormalige Houtense huisarts Selma Mogendorff heeft haar eerste roman uitgebracht, ’Marokkaans Medicijn’. Eerder verscheen van haar de verhalenbundel ’Waar blijft die dokter nou?’, waarin ze vertelt over haar ervaringen als huisarts. Marokkaans Medicijn is een roman over onder meer liefde, cultuurverschillen en de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het boek vertelt het verhaal van Marianne die besloten heeft om van haar narcistische echtgenoot Jeroen te scheiden. Ze reist op aanraden van haar vriendin Kim naar Marokko, waar ze verliefd wordt op de aantrekkelijke, ruim twintig jaar jongere Hicham. Mogendorff werkte dertig jaar lang als huisarts en is momenteel werkzaam in de gezondheidszorg. "Na mijn eerste boek wist ik dat ik nog meer wilde schrijven maar niet meer van hetzelfde," vertelt Mogendorff in houtensnieuws. Ze wilde met name aandacht besteden aan de verschillen tussen mannen en vrouwen. "Waarom is het redelijk geaccepteerd dat een oudere man een relatie aangaat met een veel jongere vrouw, maar is dat andersom meestal niet zo? Waarom veroordelen we vrouwen?"

Lees ook: Najat El Hachmi: "van kut-Marokkaan naar literaire prijs"

Het verhaal kreeg vorm tijdens een vakantie in Marokko. "Er was een veel jongere man die achter mij aanliep en maar bleef proberen mij te versieren. Gezien mijn leeftijd verbaasde mij dat, maar het was duidelijk dat hij dit vaker deed. Op dat moment wist ik dat ik hierover ging schrijven." Mogendorff kent Marokko vrij goed. "Mensen weten zo weinig van Marokko en kunnen snel discrimineren, maar het zijn zulke gastvrije mensen. En ook hele mooie mensen. Er zijn best veel westerse vrouwen die een relatie hebben met een Marokkaanse man."

Lees ook: Said El Haji schrijft boek over les geven aan anderstaligen

Mogendorff wil via haar boek ook meegeven dat de cultuur waarin je bent grootgebracht vrij bepalend is. "Daar kom je echt maar moeilijk uit. Zeker in de kleine gemeenschappen is het heel moeilijk om daarvan los te komen. Hicham is in het boek echt verliefd op Marianne. Hij wil voor haar zorgen maar wel volgens zijn cultuur terwijl Marianne juist ruimte zoekt waarin zij mag zijn wie ze is. Hoe leuk ze elkaar ook vinden, die verschillen botsen. Veel vrouwen geven alles op, maar keren vaak uiteindelijk toch terug naar Nederland. Puur omdat het gewoon niet gaat."

Bladna.nl