Zoeken

Spaanse LGTBI-klimmers lanceren parcours "Queer Action" in Marokko

30 april 2022 - 19:40 - Marokko

©

Jaume Peiró en Álex González, twee klimmers en actief voor LGTBI uit Pobla de Vallbona (Valencia), hebben een nieuw parcours "Queer Action" opgezet in het Hoge Atlasgebergte in Marokko.

De twee bergbeklimmers, die wereldwijd ijveren voor de gelijkheid en de rechten van het LGTBI-collectief, waren in Marokko, meer bepaald in de Hoge Atlas, in de buurt van Taghia, een klein Berberdorp dat als een paradijs voor bergbeklimmers wordt beschouwd. "Het was geweldig," zegt het koppel.

Lees ook: Homoseksuele Marokkaan vraagt asiel aan in Sebta

Zoals bij vorige expedities besteedde het paar een dag aan het verkennen van het gebied en het bestuderen van de beschikbare routes, alvorens te besluiten tot een nieuwe route in Marokko. Volgens Peiró, "de meest symbolische en meest esthetische top van de vallei". De route werd op 23 april onder de naam "Queer Action" in gebruik genomen. Volgens Jaume Peiró is het een 400 meter lange route die via een steile helling naar de top van de berg leidt.

Het is een "half ingesloten traject," legt Peiró uit, eraan toevoegend dat "queer" een Angelsaksisch woord is dat verwijst naar alle termen die behoren tot het LGBTIQ+ collectief. "We zijn ons ervan bewust hoeveel geluk we hebben en hoeveel werk we nog voor de boeg hebben, zodat al deze kinderen die vandaag de klaslokalen vullen, op een dag de vrijheid zullen hebben om lief te hebben wie ze willen en de vooroordelen en beperkingen waarmee ze vandaag leven, achter zich te laten," legt het koppel uit.

Lees ook: Belgisch-Marokkaanse transgender vrouw vertelt haar verhaal

Jaume Peiró en Álex González maakten van hun verblijf gebruik om de strafbaarheid van homoseksualiteit in Marokko aan de kaak te stellen, zoals zij ook tijdens hun vorige verblijf in Kenia hadden gedaan. "Het is voor ons een genoegen om met deze nieuwe klimroute ook onze bijdrage te leveren aan de Marokkaanse klimgemeenschap", aldus het tweetal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team