Lamine Yamal schrijft geschiedenis

10 oktober 2023 - 09:00 - Sport

©

De 16-jarige Lamine Yamal, al bekend als de jongste speler in de geschiedenis van FC Barcelona en de jongste speler die ooit debuteerde voor het Spaans elftal, heeft weer een nieuw record op zijn naam gezet. Afgelopen zondag werd hij de jongste doelpuntenmaker in de Spaanse La Liga.

In een wedstrijd tegen Granada (2-2) wist Yamal te scoren en werd daarmee op de leeftijd van 16 jaar en 87 dagen de jongste doelpuntenmaker van de competitie. Hij verbreekt hiermee het record van Fabrice Olinga, die scoorde voor Celta Vigo op 16-jarige leeftijd en 98 dagen in 2012. Volgens de sportwebsite ESPN zijn Iker Munian, Ansu Fati en Xisco Nadal de enige andere spelers die een doelpunt maakten in de Spaanse eerste divisie vóór hun 17e verjaardag.

Yamal’s doelpunt was cruciaal; Barcelona stond 2-0 achter tegen Granada. De jonge voetballer van Marokkaanse afkomst verkleinde de achterstand in de 46e minuut, na een fout van de Portugese Joao Felix. Het was zijn eerste doelpunt in La Liga. Hij vroeg om gewisseld te worden in de 76e minuut.

Eerder die week vestigde Yamal ook een Champions League-record: op 16-jarige leeftijd en 83 dagen werd hij de jongste starter in het toernooi, een record dat eerder in handen was van de Nigeriaan Célestine Babayaro. De talentvolle aanvaller droeg bij aan de 0-1 overwinning van Barcelona op FC Porto.