Zoeken

Laayoune herdenkt Groene Mars 45 jaar geleden

17 oktober 2020 - 20:10 - Marokko

©

Het koninkrijk heeft de 45e verjaardag van de Groene Mars herdacht. Een moment in de geschiedenis van het huidige Marokko dat leidde tot de toevoeging van de zuidelijke provincies aan het koninkrijk.

Het is een nationale feestdag in Marokko: de verjaardag van de Groene Mars wordt elk jaar herdacht. Wijlen Koning Hassan II kondigde op 16 oktober 1975 een grote volksmars aan. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde in 1974 dat de zuidelijke provincies juridische banden hebben met Marokko. Volgens het Gerechtshof was het geen niemandsland en hadden de provincies nauwe banden met het koninkrijk.

In een toespraak op 16 oktober 1975 riep de koning op tot een vreedzame ’Groene Mars’ waar 350.000 Marokkanen aan deelnamen. Ongeveer 10 procent was vrouw. Zo werd op 28 februari 1976 de Marokkaanse nationale vlag gehesen in Laayoune. Sindsdien wordt de mars door Marokko herdacht en gevierd.

De ontwikkeling van het gebied is één van de prioriteiten van Marokko. De provincie werd voorzien van een basisinfrastructuur om het dichter bij het koninkrijk te brengen. De steden van de provincie vormen een brug tussen Marokko en de rest van Afrika.

Koning Mohammed VI zet de herdenking voort dat was begonnen door wijlen Hassan II. Volgens website Maplaayoune worden er grote projecten uitgevoerd om de ontwikkeling van de bevolking van deze provincies te verzekeren. Er zou een bedrag van 77 miljard dirham zijn besteed om de ontwikkeling van dit gebied op gang te brengen. De bedoeling is om met het geld het gebied economisch sterk te maken en knooppunten te creëren met de rest van het koninkrijk.

Bladna.nl