Zoeken

Marokko investeert massaal in ontwikkeling Sahara

24 november 2020 - 13:40 - Economie

©

Marokko is van plan om de Sahara te ontwikkelen tot een regio die de verbinding tussen het koninkrijk en sub-Sahara Afrika moet verbeteren. In zijn toespraak ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de Groene Mars, heeft Koning Mohammed VI zijn visie voor de economische ontwikkeling van "het grote Marokkaanse Zuiden" uiteen gezet.

Marokko is bezig om het potentieel van de zuidelijke provincies te benutten en de economische connectie met West-Afrika op deze manier uit te bouwen. Volgens de krant Franceinfo zijn hier flinke investeringen voor nodig. Als voorbeeld wordt de aanleg van de meer dan 1000 kilometer expresweg tussen Tiznit en Dakhla genoemd, die ook via de zuidelijke stad Laayoune zal lopen.

Het andere grote project dat wordt genoemd als voorbeeld van de economische ontwikkeling van de regio, is het plan voor de aanleg van de haven Dakhla Atlantique. Naast een zeehaven is het de bedoeling dat er een industriezone van 270 hectare wordt aangelegd, wat in totaal 10 miljard dirham zal gaan kosten. De nieuwe haven moet de handel met de havens van Tanger, Casablanca, Las Palmas, Dakar, en de verschillende havens in de Golf van Guinee bevorderen. Ook de projecten die gepland staan in Laayoune voor de ontwikkeling van een universitair ziekenhuis (CHU) en de zogeheten "City of trades and skills”"(CMC), waar jonge mensen worden opgeleid voor het uitoefenen van praktische beroepen, zijn onderdeel van de ongeveer honderd projecten in de regio die zijn opgenomen in de financieringswet van 2021.

De ontwikkeling van toerisme en drinkwatervoorzieningen maken ook onderdeel uit van de Marokkaanse plannen. Het is de bedoeling dat er in de regio zes badplaatsen aangelegd gaan worden en ook verschillende installaties voor de ontzilting van zeewater om de lokale bevolking en toeristen van voldoende drinkwater te kunnen voorzien. De energievoorziening van "het grote Marokkaanse Zuiden" moet vooral gaan bestaan uit duurzame energie die via de wind, de zon en de stroming van de oceaan moet worden opgewekt.

Naast de economische ontwikkeling wordt er ook ingezet op een nieuwe diplomatieke functie van de Sahara. Zestien Afrikaanse landen zullen hun consulaten in de steden Dakhla en Laayoune gaan vestigen. Uit al deze plannen blijkt het belang dat Marokko hecht aan de ontwikkeling van de Marokkaanse Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team