Zoeken

Marokko bouwt 1000 km snelwegen tegen 2030

15 november 2023 - 20:00 - Marokko

©

Marokko is van plan om zijn transportsector ingrijpend te moderniseren, met name de snelwegen, in de aanloop naar de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in 2030.

Begin november kondigde Koning Mohammed VI tijdens het Afrikaanse Investeringsforum (FAI) in Marrakech, aan dat Marokko zijn snelwegennet de komende zeven jaar met 1000 kilometer wil uitbreiden. Op dit moment heeft Marokko een snelwegennet van 2000 kilometer, dat alle steden met meer dan 400.000 inwoners verbindt, meldt Les Inspirations Eco.

Lees ook: Marokko in wereldwijde top 20 voor beste wegennet

De luchtvaartsector was de eerste die op gang kwam, zelfs voordat de officiële toewijzing van de organisatie van het toernooi aan het trio Marokko-Spanje-Portugal werd aangekondigd. Al in juli sloot Royal Air Maroc een contract-programma 2023-2037 met de regering, wat resulteerde in een nieuwe financiële steun van de staat aan de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij. Hierdoor zal de vloot van Royal Air Maroc in de komende 15 jaar verviervoudigen van 50 naar 200 vliegtuigen.

In de spoorsector is een investering van ongeveer 16 miljard dirham gepland voor de aankoop van 168 treinen, waarvan 150 treinen voor intercitydiensten, snelle pendeltreinen en metrodiensten, en 18 hogesnelheidstreinen (HSL). Dit werd onlangs aangekondigd door de Nationale Spoorwegmaatschappij van Marokko (ONCF).

Lees ook: Koning Mohammed VI’s plan voor Marokko

Ook de maritieme sector wordt niet vergeten. In zijn toespraak voor de viering van de Groene Mars kondigde Koning Mohammed VI de herlancering van de nationale vlag op zee aan. Deskundigen in de sector menen dat Marokko een goede kans maakt met het WK, door middel van de oprichting van concurrerende scheepvaartmaatschappijen die zich zullen richten op het verkeer in de Middellandse Zee.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team