Zoeken

Koning Mohammed VI ontmoet nieuwe VN-gezant voor Sahara

18 oktober 2017 - 07:00 - Marokko

©

Horst Köhler, nieuwe speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara, werd dinsdag door Koning Mohammed VI in Rabat ontvangen.

De VN-gezant werd dinsdag in het koninklijk paleis uitgenodigd en had er gesprekken met Koning Mohammed VI en het regeringshoofd Saadeddine El Othmani.

Horst Köhler kwam zondagavond in Marokko aan voor een eerste officieel bezoek sinds zijn benoeming door de secretaris generaal van de Verenigde Naties, Atonio Guterres, in augustus dit jaar.

De voormalige Duitse President is sinds zijn aankomst in Marokko heel discreet. Hij ontmoette maandag meerdere Marokkaanse verantwoordelijken, maar over de gesprekken die hij met hen had werd niets vrijgegeven.

Köhler blijft tot 25 oktober in de regio in een poging om de onderhandelingen over de Sahara nieuw leven in te blazen. Hij wordt na Marokko ook in Algerije en Mauritanië verwacht.

De onderhandelingen onder auspiciën van de VN liggen al maanden stil. Begin dit jaar besloot Christopher Ross ontslag te nemen als speciale gezant van de VN. Hij probeerde acht jaar lang een oplossing voor het Sahara-conflict te vinden maar had het vertrouwen verloren van Marokko vanwege zijn betrekkingen met Algerije waar hij vijf jaar lang ambassadeur van de Verenigde Staten was.

Marokko wil enkel onderhandelen op basis van een autonomieplan terwijl de Polisario, gesteund door het Algerijnse regime, een referendum voor de onafhankelijkheid eist. Beide partijen verwerpen al jaren het voorstel van de andere als enige onderhandelingsbasis.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2018 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team