Zoeken

Horst Köhler nieuwe speciale VN-gezant voor de Sahara

17 augustus 2017 - 15:30 - Wereld

©

Het is officieel. De voormalige President van Duitsland, Horst Köhler, is door Antonio Guterres tot nieuwe speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara benoemd.

Horst Köhler volgt Christopher Ross op. De Amerikaan had begin dit jaar ontslag genomen na acht jaar lang te hebben geprobeerd om een oplossing te vinden voor het conflict rond de Sahara tussen Marokko en de Polisario. Hij had tijdens zijn missie het vertrouwen verloren van Marokko vanwege zijn nabijheid met het Algerijns regime. Ross was namelijk van 1988 tot 1991 ambassadeur van de VS in Algerije.

In een verklaring laat de VN weten dat Horst Köhler 35 jaar ervaring heeft in de politiek en internationale organisaties. Hij was van 2004 tot 2010 President van Duitsland. Tussen 2000 en 2004 was hij tevens voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en van 1998 tot 2000 van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in Londen.

Horst Köhler is de tweede Europeaan die tot VN-gezant voor de Sahara wordt gekozen na de Nederlandse Peter Van Walsum die in conflict was geraakt met de Polisario na te hebben verklaard dat de onafhankelijkheid van de Sahara geen realistische optie was.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team