Zoeken

Marokko hekelt aanwezigheid Polisario in Guergarat

8 januari 2018 - 09:30 - Marokko

©

Marokko heeft vrijdag de aanwezigheid van leden van de Polisario in Guergarat aan de kaak gesteld. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, stelt "diep bezorgd" te zijn door de hernieuwde spanningen in de bufferzone bij de grens tussen Marokko en Mauritanië.

"De secretaris-generaal benadrukt dat de terugtrekking van de Polisario in april 2017 en de eerdere terugtrekking van het Marokkaans leger in de regio, van essentieel belang zijn geweest om een ​​gunstig klimaat te creëren voor de hervatting van de dialoog onder auspiciën van de speciale gezant voor de Sahara, Horst Kohler", aldus VN-woordvoerder Farhan Haq.

De VN roept alle betrokken partijen op om "een heropleving van de spanningen te voorkomen" en stelt dat "het civiel en commercieel verkeer niet mag worden belemmerd". Er mogen volgens de VN ook "geen maatregelen worden getroffen die de status-quo van de bufferzone zouden veranderen".

Verschillende vrachtwagens afkomstig uit Marokko werden in de afgelopen dagen door leden van de Polisario gearresteerd. Van anderen werd de mobiele telefoon in beslag genomen. De nieuwe provocaties van de Polisario zijn geen toeval. Een tiental dagen geleden trad de nieuwe baas van de Minurso vredesmissie in dienst. Vandaag moet tevens de autorally "Africa Eco Race" in het gebied passeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team