Zoeken

Polisario mobiliseert "duizenden vrijwilligers" voor oorlog tegen Marokko

19 november 2020 - 13:00 - Marokko

©

Volgens het hoofd diplomatie van de Sahrawi Arab Democratic Republic (SADR), Mohamed Salem Ould Salek, heeft de Polisario duizenden vrijwilligers gemobiliseerd om zich bij de "Sahrawi" strijdkrachten aan te sluiten. Dit is een gevolg van de hernieuwde spanningen tussen Marokko en deze beweging

"Duizenden vrijwilligers die hun opleiding hebben afgerond, hebben zich bij de militaire eenheden gevoegd", heeft Salek gemeld aan het Franse persbureau AFP. Volgens hem "gaan de gevechten in crescendo door" langs de 2700 km lange verdedigingsmuur van Marokko die door de Marokkaanse Sahara heen snijdt.

In opdracht van Koning Mohammed VI heeft het Marokkaanse leger afgelopen vrijdag een operatie uitgevoerd onder duidelijke engagementsregels waarbij elk contact met burgers moest worden vermeden. De Marokkaanse troepen hebben een veiligheidskordon opgezet in de bufferzone van Guerguerat om ervoor te zorgen dat het vervoer van goederen en personen tussen Marokko en Mauritanië op een veilige manier kon worden hervat. Deze operatie is succesvol afgerond.

Zaterdag was de heropening van de grenspost Guerguerat een feit en is het verkeer tussen Marokko en Mauritanië weer op gang gekomen. Dit leidde tot grote opluchting bij Marokkaanse en buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die drie weken in dit gebied waren gestrand.

Vanwege de Marokkaanse militaire interventie verklaarde Salek dat de oorlog was begonnen, omdat Marokko "het staakt-het-vuren heeft geschonden". Een aantal landen, waaronder Spanje, heeft de twee partijen opgeroepen om met elkaar te gaan onderhandelen over een oplossing voor de gespannen situatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team