Zoeken

Democratie: Marokko blijft "hybride regime"

23 november 2021 - 19:20 - Marokko

©

Het democratisch regime in Marokko blijft volgens het jaarverslag van het Internationaal Instituut voor democratie en verkiezingsondersteuning IDEA, "hybride".

Sinds 2004 behoudt Marokko zijn status van "hybride regime", dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Zweedse ngo International IDEA, dat zo’n 160 landen indeelde in drie categorieën: "afnemende democratie", "hybride regimes" en "autoritaire regimes". Een hybride regime is een gemengd type politiek regime dat vaak ontstaat als gevolg van een onvolledige overgang van een autoritair regime naar een democratisch regime. In Noord-Afrika is Tunesië het enige land dat in het verslag als democratisch wordt erkend. Algerije, Egypte, Libië, Zuid-Soedan en Soedan worden beschouwd als "autoritaire regimes".

Lees ook: Marokko, een ’onvolmaakte democratie’

"Het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijven de minst democratische regio’s ter wereld", aldus de organisatie, die in haar rapport van dit jaar, naast de gebruikelijke criteria, ook rekening hield met de maatregelen die landen hebben genomen om de Covid-19-pandemie te bestrijden. "In Algerije, Bahrein, Iran, Jordanië, Marokko en Palestina zijn journalisten gearresteerd in pogingen van de regering om te controleren wat er over de pandemie wordt bericht," merkt het rapport op. De organisatie wijst erop dat "het grootste aantal journalisten in Egypte is gearresteerd" tussen 2019 en 2020.

Lees ook: Marokko zet Nederlandse journalist land uit

Meer dan een kwart van de wereldbevolking leeft in een democratie in verval, aldus het verslag. Opmerkelijk is dat ook de Verenigde Staten voor het eerst beschouwd worden als een land waar de democratie achteruitboert. Daarbij wordt verwezen naar Donald Trump, die de uitslag van de meest recente presidentsverkiezingen openlijk tegensprak. In totaal is het aantal landen met een "afnemende democratie" in bijna 10 jaar tijd verdubbeld. In 2021 vermeldt het rapport het bestaan van 20 "hybride" regimes, waaronder Rusland, Marokko en Turkije, en 47 autoritaire regimes, waaronder China, Saudi-Arabië, Ethiopië en Iran.

Globaal telt IDEA nu 98 democratieën in de wereld en leeft 70% van de wereldbevolking in afnemende, hybride of autoritaire democratieën. Daarnaast hebben volgens de organisatie meer dan zes op de tien landen gezondheidsmaatregelen genomen die een inbreuk vormen op de mensenrechten of op de democratische regels. Die maatregelen kunnen meestal worden beschouwd als "onwettig, buitensporig, niet afgebakend in tijd of onnodig".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team