Zoeken

Aantal echtscheidingsaanvragen in Marokko explodeert

14 september 2022 - 08:00 - Marokko

©

Het aantal echtscheidingsverzoeken in Marokko neemt gestaag toe. Wat zijn de oorzaken?

Verschillende factoren zouden een rol kunnen spelen bij de stijging van het aantal echtscheidingen in Marokko in 2020 en 2021: de gezondheidscrisis, de sociale en intellectuele verschillen tussen echtgenoten, de onvolwassenheid van sommige jonge koppels, het gebrek aan communicatie en het geweld tegen vrouwen.

Lees ook: Echtscheiding in Marokko kan nu ook bij volmacht

In 2021 werden in totaal 135.724 echtscheidingen uitgesproken, tegen 76.936 het jaar daarvoor, meldt La Vie éco. Opgemerkt wordt dat het aantal echtscheidingen is toegenomen sinds de invoering van de Moudawana in 2004. Als gevolg daarvan werden nieuwe bepalingen uitgevaardigd om echtscheidingsprocedures te vergemakkelijken. Vrouwen kregen meer vrijheid om een echtscheiding aan te vragen. In 2005 werden 28.232 echtscheidingen geregistreerd, terwijl in 2017 elke week 270 echtscheidingen werden uitgesproken.

Lees ook: Marokkanen vinden "trucs" om minderjarigen te huwen

Volgens deskundigen uit de sector is de pandemie verantwoordelijk voor de huidige stijging van het aantal echtscheidingen. "Tijdens de lockdown stonden gezinnen en koppels onder zware druk, vooral door de dalende inkomen. Dit leidde onvermijdelijk tot conflicten die helaas uitmondden in echtscheidingen," zegt Asmaa Mouden, advocaat familierecht en voorzitster van het "Chmel"-netwerk. Deze organisatie, opgericht in 2017, verenigt 30 centra die luisteren naar en steun bieden aan vrouwen in moeilijke situaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team