Zoeken

Kamerleden Marokko vinden Afrikaanse migranten ’besmettelijk’

8 februari 2014 - 21:47 - Marokko

©

De aanwezigheid van migranten uit sub-Sahara Afrika in Marokko vormt een bedreiging voor de volksgezondheid. Dat verklaarden leden van de Istiqlal op dinsdag in het Parlement. Medische controles zijn daarom volgens hen noodzakelijk.

Migranten uit Sub-Sahara Afrika moeten bij hun aankomst in Marokko medische onderzoeken ondergaan en gevaccineerd worden, om te vermijden dat ze "gevaarlijke besmettelijke ziekten aan Marokkanen overdragen". Dat kreeg minister El Hossein El Ouardi van Gezondheid begin deze week te horen.

Volgens de Istiqlal-parlementariërs zijn Afrikaanse migranten mogelijke dragers van besmettelijke infectieziekten, die ze via geslachtsgemeenschap, water of voedsel opliepen. Naar hun mening is het dus onverantwoord om deze mensen in Marokko te laten wonen zonder medische toezicht.

Minister El Ouardi weigerde op de opmerkingen in te gaan. Wel legde hij uit dat Marokko veel inspanningen levert om de leefomstandigheden van migranten uit Sub-Sahara Afrika te verbeteren, met inbegrip van gratis toegang tot zorg in openbare ziekenhuizen.

Marcel Amiyeto, voorzitter van de Democratische Organisatie van Arbeidsmigranten (ODT), oordeelt dat de uitspraken van de MP’s een belediging vormen voor Afrikaanse migranten. Hij vertelde ons dat deze "racistische en provocerende opmerkingen" de inspanningen kunnen ondermijnen om het leven van migranten in Marokko te verbeteren.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team