Zoeken

Twintig gewonden bij rellen tussen migranten in Nador

10 juli 2014 - 11:51 - Marokko

©

Zeker twintig mensen raakten op zondag gewond bij gewelddadige confrontaties tussen migranten uit sub-Sahara Afrika. De incidenten vonden plaats in de regio van Nador, nabij de Spaanse enclave Melilla.

Lokale autoriteiten meldden dat de botsingen tussen migranten in het Gourougou bos plaatsvonden. Het bos ligt heel dicht bij de Spaanse enclave. Honderden migranten uit sub-Sahara Afrika houden zich er schuil in zeer precaire omstandigheden. Ze wachten er op hun kans om de grens naar Europa over te steken.

Dezelfde bronnen vertelden aan persbureau Maghreb Arab Press dat vooral Malinese en Kameroense migranten zonder papieren bij de rellen betrokken waren.

Over de redenen van deze confrontaties heerst nog onduidelijkheid. De politie doet onderzoek. De gewonden werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Nador.

Migratiedruk blijft groeien

De migratiedruk op de Spaanse enclaves Sebta en Melilla in het noorden van Marokko is sterk toegenomen sinds het begin van het jaar. Beide enclaves hebben de enige landsgrenzen tussen de Europese Unie en Afrika. Nabij de grenzen wachten duizenden migranten geduldig op hun Europese droom.

In de laatste maanden werd een sterke toename opgemerkt van gezamenlijke acties, waarbij migranten in grote groepen de grenshekken bestormen. Het lukte honderden van hen om de grens naar één van de enclaves op die manier over te steken.

Grens illegaal oversteken wordt steeds moeilijker

Spanje vroeg onlangs een financiële bijstand aan de Europese Unie om haar grenzen te versterken. In Melilla verbleven eind mei ruim 2000 migranten in het enige migrantencentrum van de enclave waar slechts 480 plaatsen beschikbaar zijn.

Marokko spant zich al jaren in om de stroom van illegale migranten tegen te houden. Rabat is daarom begonnen met de bouw van haar eigen hekken rond Melilla. Begin mei kondigde de Spaanse regering ook een nieuwe investering van 2 miljoen euro om de grenzen van Sebta en Melilla te versterken.

In 2013 nam Marokko het initiatief om alle illegale migranten in het land officiële documenten te verschaffen. De massa-legalisering loopt over het hele jaar 2014. In het land verblijven naar schatting 30.000 migranten illegaal.

Bladna.nl