Zoeken

Josep Borrell "ongewenst" in Rabat

30 augustus 2022 - 12:20 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken heeft een ontmoeting met de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, die voor september in Rabat was gepland, geannuleerd. Hij achtte deze ontmoeting "ongepast" na de recente uitspraken van Borrell over de Sahara.

Bourita heeft de ontmoeting met Borrell afgezegd zonder zijn besluit te motiveren. Hij verklaarde alleen dat de ontmoeting "ongepast" zou zijn geweest, vertellen diplomatieke bronnen aan EFE.

Lees ook: Europees parlement bespreekt Marokkaans autonomieplan voor Sahara

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken betreurde de verklaringen van Borrell, die vorige week opriep tot een referendum zodat het Sahrawi-volk over zijn eigen toekomst kan beslissen. Nasser Bourita verklaarde op een persconferentie in Rabat samen met zijn Duitse collega Annalena Baebock, dat hij hoopte dat het om een ’verspreking’ ging.

Afgelopen dinsdag had Borrell in een interview met RTVE, verklaard dat het standpunt van Spanje over het conflict in de Sahara dat van de Europese Unie was, namelijk "steun voor het houden van een referendum zodat het Sahrawi-volk kan beslissen over zijn toekomst".

Lees ook: Reactie Europese Unie op nieuw standpunt Spanje over Sahara

De volgende dag nuanceerde de Hoge Vertegenwoordiger zijn uitspraken in een interview met EFE, waarbij hij benadrukte dat het conflict "een oplossing vereist die door de partijen wordt overeengekomen binnen het kader van de VN-resoluties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team